Dah siap...pakai cream kastad...amik dr Myresepi.com...betul2 sedap...tak sampai 10 minit...licin!!!!!
Resepi :
Bahan2nya:
65g tepung gandum
secubit garam
50g mentega
150ml air
2 bj telur (pukul sdkit)
- Ayak tepung dan garam
- Jerang mentega dan air hgga mentega cair,biarkan mendidih sekejap.
- Tutup api dan masukkan tepung gandum, kacau laju hgga sebati dan tak melekat di periuk.
- Biarkan suam sekejap.
- Masukkan telur kedalam adunan tadi dan putar sehingga sebati
- Masukkan kedalam piping beg dan paipkan bentuk dikehendaki dioatas dulang yg dialas aluminium foil.
- Bakar pd suhu 220c selama 25 minit.buka ketuhar dan cucuk dgn ujung pisau kemudian bakar semula selama 5 minit.
Untuk inti kastad: 1 sudu besar tepung gandum 1 sd besar tepung jagung 4 sudu besar gula 200ml (1 cawan) susu cair/segar 1 sudu besar butter 1 biji telur
Cara2: Campurkan tepung gandum/tepung jagung/gula Masukkan 2 sudu susu/kacau sebati dan masukkan susu selebihnya dan telur Panaskan di atas dapur api slow kacau sehingga pekat masukkan butter dan kacau lagi sehingga kental. biarkan sejuk. |
No comments:
Post a Comment