Bahan2....
- 3 bj Telur gred B (yg sejuk.)
- 1 ts ovellet
- 180g gula kastor (resepi asal letak 220g tp sy tak suka manis2, filling dah manis)
- 150L susu segar @ susu cair
- 270 g tepung gandum (sy adjust skit)
- 3ts baking powder
- 1ts esen vanilla
- Pewarna makanan
- Filling kaya,kiwi, strawberry,coklat etc...
Sebelum tu, mulakan dgn...Bismilahirahmanirahim...........
Masukkan telur(dr peti sejuk tau...). gula dan ovellet/esen.....putar bersama yer.... Pssst: ni akak buat 2 adunan |
Putar kejap jer agak2 rupanya mcm ni dalam 2 minit.. |
.Masukkan susu cair yer dan putar lg sampai ada buih skit2... |
Masukkan tepung gandum/baking powder dan putar jap, kelajuan minima jer.... |
Rupa adunan yg dah siap, kalau angkat tu....mcm berlipat2 skit...putar jap jer...tak sampai 5 minit...rasa2 mcm sebati tu ok la.... |
Masukkan ke dalam bekas dan color yg disukai |
Sebatikan warna tu.... |
Masukkan kedalam piping bag...sy buat sesorang jd sy mskkan piping bag kedalam gelas dan tuang jer....:-abaikan tangan montel tu dan teko teh o.... |
Saya ikat dgn getah jer, x bg kuar....filling pun mskkan dlm piping bag gak, bg senang tp maskkan dlm plastik biasa pun ok tp bersih yer.... |
Susun acuan kuih dan masukkan papercup dlmnya....sy pakai saiz lompang dan cup no 2(a)...besar gak, |
Masukkan separuh adunan dlm papercup dan masukkan filling dlm tu...ni filling coklat yer.. |
Pastu Masukkan lagi adunan takat2 jgn lbh dr paper cup.....kalau nak cepat mcm sy la...ada gak yg melimpah |
Pastu polka dotkan atau ikut corak yg disukai....be creative la...br cantik |
|
Hasilnya....sebelum dikukus...kukus dlm 15 minit, panaskan kukusan dulu ya.. |
Saya letakkan video utk mencorak apam ni yer.....video amatur....
So....lepas dikukus...ni lah hasilnya....
Kalau anda buat 2-3kali still tak cantik juga jgn risau...sy dulu pun mcm tu juga...hasilnya mcm2 yg mengecewakan...ada yg bantat, pudar warna, merekah dan mcm2 la.....
![]() |
Hasil tak jadi masa mula2 buat dulu ...berlubang2..... |
![]() |
Yang ni taknak kembang.....tak cantik |
Tapi takper, usaha lg...buat R&D...try n error.......alhamdulillah.....akan menjadi.....tak perfect tp better than yg dulu2 kan.....
Puass kan?.....
nak tips?????!!!!.....
Senang saja:-
nak tips?????!!!!.....
Senang saja:-
- Api kukusan mestilah sederhana kalau besar apam akan merekah,kalau slow akn bantat
- Plg lama mengukus 15minit-20minit jer...kalau lama sgt tak cantik , kaler akan pudar
- Air kukusan mestilah mengelegak dulu sebelum apam dikukus
- Tutup penutup dgn aluminium foil...
- adunan jgn dikacau lama sangat, cukuplah sebati
- isi paras hampir penuh yer...baru montel.....
- Nak tau step mudah cara saya?......
- Telur + ovelet + gula (putar)
- (1) + susu + vanila (putar)
- (2) + tepung+baking powder (putar sebati jer )
- SIAP!!!!! 5 minit dah siap adun
TAK JADI JUGAK?
* ALAMAK KENA TGK SY BUAT LER @ ORDER JER DGN SAYA
TAK MAHAL PON RM24.00/60BIJI....PUAS KAN...HEHEHHE
Layan jer la yer....mg sama2 kita manfaatkan ilmu yg diberi...
Wassalam
Read more...