ermmm...kat sini aku nak taruk satu resepi yg sememang nyer sedap, enak, gebu dan senang nak buat nyer....ramai gak yg tanya aku pasal resepi ni...so dgn ikhlas nyer jomm ramai2 kita kongsi ilmu ni yer....kek ni aku pakai 3 kaler....ungu,kuning dan hijau....
Bahan A - Panaskan 2 sudu gula dalam loyang hingga kekuningan...tutup api biarkan kejap hgga gula hangus tu mengeras.
Bahan B
- 1/2 tin susu cair
- 70g gula kastor
- 1/2 sudu kcl esen vanilla
- 4 biji kuning telur
Bahan C
- 140g tepung gandum
- 70g gula
- 3 bj kuning telur
- 135ml air
- 1 sudu teh baking powder
- 45ml minyak masak (aku letak minyak matahari.....)
Bahan D
- 6 biji putih telur
- 70g gula
- 1 sudu kcl krim of tartar
Cara2 nak buat nyer....
- Masukkan B kedalam loyang yg berisi gula hangus keras tadi
- Campurkan bahan C + D , gaul sebati....pastu bahagikan kepada 3 bahagian.letak kaler.....
- Tuang selang seli kedalam loyang tadi...
- Bakar secara double boil selama 1 jam dgn suhu 160.
- Bila masak biarkan 10 minit baru di terbalikkan....
Cmna cara nk tuang adunan dlm loyang utk mndpatkan corak pelangi yg cntik eh?saya xpaham part yg nak tuang selang seli ke dlam loyang tu?
ReplyDeletecemane nk buat bahan B ngn bahan c tu?cmpur skali gus ke?yg tu xpaham
ReplyDelete