- Mixer bermasalah , icing tak kembang sangat...
- Pan takder saiz yg sesuai, tu yg layer kek mcm nipis jer tu....pastu tak sama tingginya...al maklum,sukat pakai senduk jer hikhikhik...malas nak sukat berat nyer...
- Tak cukup icing....main lapis skit2 jer...
- Kaler tak mcm pelangi pun..
Bahan2:
- 3 cawan tepung
- 4 sudu kcl baking powder
- 1/2 sudu kcl garam
- 1 cawan mentega tanpa garam (anggaran dlm 230g aku wat n pakai Tatura)
- 2 1/3 cawan gula kastor
- 5 biji putih telur gred A
- 2 sudu kcl esen vanilla
- 1 1/2 cawan susu segar
- Pewarna ungu/biru/hijau/kuning/oren/merah
- Sebatikan tepung + garam +baking powder .
- Pukul mentega dan gula.
- Masukkan esen vanilla dan putih telur perlahan2.
- kacau hingga sebati. Pastu masukkan tepung selang seli dgn susu...akhiri dgn susu yer...
- Bahagikan kepada 6 bahagian dan masukkan kaler.
- Bakar pada suhu 180 selama 15/20 mnit.Jgn lupa loyang tu lenserkan dgn shortening.
- Bila dah masak lapiskan pakai icing dan hias pastu makan laaaa...
Untuk icing nyer aku tulis yg mudah jer...
Untuk lapisan
- 9 biji putih telur
- 1 3/4 cawan gula aising
- 450g mentega (unsalted-potong kecik2)
- 2 sudu kcl ekstrak lemon
- 5 biji putih telur
- 1 cawan gula aising
- 230g mentega (unsalted-potong kecik2)
- 1 sudu kcl ekstrak lemon
Bila dah siap masukkan butter, tukar kelajuan skit putar dlm 5 minit....then masukkan ekstrak lemon.
p/s: cara icing tu sama jer nak buat utk topping n lapisan nyer...
No comments:
Post a Comment