Jom klik sini dulu.....

Tuesday, 22 February 2011

Berkali mencoba....akhirnya aku berjaya

Bila bc tajuk atas mcm suspen jer tp aku memang bangga ngan diri aku hari....setelah banyak kali aku mencuba akhirnya aku berjaya menyiapkan kuih creampuff dengan sempurna dan sedap...(bg tekak aku laa...).... Wlpun nampak cam senang jer bg yg biasa tp bg aku kuih ni btl2 mencabar aku....dah byk kali aku buat tp tak sesempurna sangat, bkn tak jadi tp tak perfect ....kali ni aku amik resepi inti kastad dari sorg hamba Allah dlm Myresepi.com dan kulitnya dari satu blog....aku lupa plak apa namanya tp next time aku akan maskkan nama akak tu....(bangga sampai lupa tu....)
Kat sini aku nak kongsi resepinya, cuma ada la skit2 aku ubah, kira derhaka skit la.....
Bahan2:
  • 70 g marjerin
  • 140 g tepung gandum
  • 4 bj telur
  • 200ml air
  • 1/4 sudu garam
  • 1 sd kcl esen vanilla
Cara2nyer :
* Panaskan air dan garam hgga mendidih.
*Masukkan marjerin, kacau hgga marjerin cair.
*masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati dan jd adunan ketul...api slow tau...
* Angkat dan sejukkan
* Bila sejuk, masukkan telur & esen
- Pukul hingga kembang & paipkan keatas loyang yg digris.
* Bakar selama 20 mnt dgn suhu 180.....

Inti kastad:
  • 1 sudu tepung gandum
  • 1 sudu tepung jagung
  • 3 sudu gula
  • 180cc susu cair
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar mentega
Cara2:
* Satukan tepung gandum + tepung jagung + gula.sebatikan.
* Masukkan telur dan kacau guna api slow hgga sebati.
* Masukkan susu cair + susu pekat kacau hgga likat dan masukkan mentega.
Kacau lg hgg likat. sejukkan sebelum piping dalam adunan puff tadi.




Adunan puff Inti Kastad




Adunan puff yg belum dibakar....



Adunan yg siap dibakar.....

Ni la rupa nyer bila dah siap.....sedap!!!!

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...