Jom klik sini dulu.....

Saturday, 29 January 2011

Besday Anis ke 1






Read more...

Kek Cawan Coklat lagi......


Read more...

Puding coklat berintikan coklat putih


Read more...

Puding roti.....



Read more...

Kek Cawan Coklat Moist





Resepi ni aku amik dr internet tp aku ubah sukatannya jer....tp rasanya memang moist dan sedap sangat...tak jemu makan.aku kurangkan sukatan gula dan tambah coklat ganache.

Bahan2:-
- 3 bj telur
- 1 cawan minya masak
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan gula perang

Bahan A
- 1 cawan susu coklat
- 1/2 cawan ait + 2 sudu nescafe
- 1 sudu esen vanila

Bahan B
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 sudu baking powder
- 1 sudu soda bikarbonat
- 1 cwn serbuk koko
(semua ni diayak....)

Cara2nya:
1) Pukul telur hgga kembang dan masukkan gula halus dan gula perang
2) pukul lagi serta masukkan minyak masak.
3) setelah rata masukkan bahan A berselang dgn bahan B.Kaup balik hgga sebati.
4) Masukkan kedalam paper cup....nak kukus or bakar ok jer dalam masa 20minit suhu 170c.

Untuk topping coklat Ganache....

- 450 gram coklat masakan (dipotong halus2)-aku parut jer
- 250 gram dairy whipping cream (aku pakai brand paul)
- 1 sudu butter

Cara2nya:-
panaskan whipping cream hgga naik buih2 kecil dan masukkan kedalam coklat tadi gaul hingga sebati.kalau tak sebati masakkan dua2 tu cara double boil.....masukkan butter kacau hgga sebati....tunggu semalaman pd suhu bilik....esoknya dah boleh hias.

Read more...

Assalamualaikum.....Aminnnnnn




Resepi apam polka dot

3 bj telur dalam peti sejuk
200gr gula halus
275 tepung gandum (ayak)
3 sudu kecil baking soda (ayak)
1 sudu kecil esen vanila
150gr susu segar
1 sudu ovellete

- Pukul telur hgga kembang + gula + esen
- Masukkan ovellete + susu segar
- kacau hingga rata dan masukkan tepung gandum + baking powder yg diayak.
- Masukkan kedalam papercup separuh dan masukkan inti yg digemari(aku bubuh coklat) dan masukkan lg adunan hgga 3/4.
- pastu,masukkan sikit adunan lain kaler kedalam plastik,potong ujungnya dan dot dotkan keatas adunan tadi
-kukus api sederhana selama 20 minit.....siap.

Akhirnya berkesempatan juga aku berblog arini untuk kemasukan tahun 2011......agak terlewat,setiap hari betul2 sibuk dan lgsg tiada masa utk mengarang esei blog aku ni walaupun hari2 memang banyak cerita yg nak diluahkan.....so...sebagai permulaan 2011....hobi aku semakin rancak...dalam seminggu adalah dalam 3-4 kali aku akan membuat pelbagai resepi.....
Arini cuaca agak redup dan suram,so sebagai menaikkan mood aku yg hampir layu ni....digagahkan juga membuat kuih Apam dot dot berintikan col;at ni....1st time buat alhamdullilah menjadi dan comel sangat.....puas hati la...bagi kat jiran kanan kiri dan bawah....huhuhu nasib takder atas.....n simpan skit utk adik nanti.....ini lah hasilnya....

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...