Jom klik sini dulu.....

Thursday, 19 May 2011

resepi pancake

Ish....bosan betul arini, badan pun sakit2...mood malas makin menjadi2.....asyik berangin jer.....tetiba rasa nak marah org jer....hik3 teruk betul angin kus2 ni....tapi bila dah jejak kaki kat dapur ni memang tak sah kalau tak masak barang seketol dua kek ....hik2......dalam dok malas2 ni siap jugak 3 hidangan yg memang boleh tahan kalau dimakan......so, layan ler resepi2 dan pic ni yer....Untuk resepi pancake ni aku just amik dari blog feberet aku home sweet home , minta izin yer kak sy copy kat cni...


Bahan:- (10 - 12 biji)
1 cawan tepung serbaguna
2 sudu besar gula halus
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 cawan susu segar
2 sudu besar butter (dicairkan)/minyak sayuran
1 biji telor saiz A

Topping:-
Butter, icing sugar, madu atau jem yang disukai

Cara Menyedia:-
Dalam mangkuk campurkan tepung, gula, baking powder dan garam. Ketepikan. Dalam mangkuk lain pukul bersama susu, butter (atau minyak sayuran) dan telor. Masukkan bahan kering tadi dan kacau seelok sebati saja. (jangan overmix). Panaskan non-stick pan dan ambil paper towel, celupkan dalam minyak, griskan pada non stick pan. Tuangkan 3 sudu besar adunan dan masak dengan api perlahan. Bila kekuningan, terbalikkan dan angkat bila telah masak kedua2 bahagian. Buat sehingga habis.

Seeloknya panaskan oven selama 10 minit dengan meletakkan loyang kosong dan apabila pancake masak boleh diletakkan ke dalam loyang di dalam oven supaya sentiasa panas suam..

nak bg selera skt letak choc syrup dan pisang....


Kek batik ni memang sedap cuma aku kurangkan manis dan tambah hirisan badam dan serbuk koko jer....

Lupa plak mana letaknya resepi ni


Add caption
Macaroon ni plak aku amik dari blog cik kak yg pandai masak ni, masakan nya betul2 buat geram....nak resepi, layan blog fromintankitchen.
Read more...

Monday, 16 May 2011

Resepi Kek Lobak Merah

Ermmm petang2 mcm ni, ngan ujan renyai2 syok jg layan kek lobak ni.....banyak juga adunan nya ni...rasa memang manis dan sedap....resepi ni aku amik dr blog kak wan yg glamer dan kreatif ni....so kat sini aku letak link kak wan kalau sesapa yg berminat nak buat kek yg sedap dan best ni.....cuma aku kurangkan sukatan gula jd 150g jer.....bg kurg manis coz lobak tu dah ada rasa manis2....jom layan pic.....segar dr oven.....nyum nyum





act aku ada buat bentuk cupcake tp ntah mana pg nya pic tu ilang plak....hehe



Read more...

Anak ibu - Areefa





























Read more...

Resepi Ayam mengangkang.....

Fuh!!! godek punya godek baru jumpa resepi ni, agak ramai yg tanya pasal resepi ni, aku pun dah lama tak buat resepi ni, dah lupa bahan2nya...arini br dapat cr...so, agar tak terus lupa baik aku note kat cni dan utk rujukan kengkawan yg minta resepi ni....






Resepi nidiberi nama oleh adik aku "ayam bakar mengangkang"....lucah jer bunyinya .....yang pentingsedap sgt.....kat sini aku masukkan resepinya yang aku cipta sendiri gamaknya.Seekor ayam dibuang kulit, kepla n kaki....saiz kecil jer

bhan kisar:
3/4 halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
2 batang serai
sos tiram
sos tomato
sos cili
serbuk lada putih
garam
gula & perasa sikit
2 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
cili kering
cara2nya:
Kukus ayam dalam 5 minit
pastu lumurkan dengan bahan kisar tu....
biarkan dalam 5-6 jam
pastu bakarlah....dalam 10-15 minit dalam suhu 150c....
angkat dan hidangkan
sedap.....

Read more...

Saturday, 14 May 2011

sesapa peminat korea drama....jom kita try makanan korea plak kat Spring Potato Sri Gombak....

Wah! wah! wah! siap promote ni.....bukan aper, benda yg sedap harus dikongsi.....aritu aku saja nak try makan makanan korea ni...kes tengok dalam majalah yg promote kedai ni...so, saja try kalau sedap bleg pg lagi....tempatnya kay Sri Gombak jer tp terasing skit la....jom layan....



tggu oder ni...

kakak yg mentel

adik yg brutal

sempat lg posing

layan smooties

papa n mama

strawberry smooties

potato spring...tebal dan berperisa sedap

panjannnnng....

makanan korea .....utk yg diet bleh ar try ni....

masuk kedai korea order nasi lemak jer....

ooooo ni la rupanya

erk kenyang

Artikel pasal kedai ni...

cantik gak dalam ni....takder customer lg coz aku pg awal pg, kedai br buka


ni la nama kedai nya.....macm2 makanan ada

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...