Jom klik sini dulu.....

Monday, 18 April 2011

Resepi biskut sweet flowers

Resepi ni hampir sama jer ngan resepi mamacarry, cuma acuan dan deconya jer berlainan....


Bahan2:
  • 300g mentega
  • 400g tepung gandum (ayak)
  • 130g tepung jagung
  • 80g gula aising
  • 1 st esen vanila
  • Utk hiasan-1 bj putih telur + 100g gula aising+1 sd bsr tepung jagung 
  • Hiasan topping-chocholate chip/kekacang
Cara2
  1. Ayak tepung gandum dan tepung jagung
  2. Pukul mentega dan gula icing hgga kembang
  3. Masukkan esen vanila
  4. Masukkan sikit2 tepung hgga jadik doh
  5. Canai dan terapkan dengan acuan bunga kecil
  6. Bakar pada suhu 150c selama 15 mnt.Api bawah....
  7. Untuk hiasan - pukul putih telur hgga gebu,masukkan gula dan tepung jagung.kacau sebati.
  8. Dotkan putih telur tadi atas biskut dan hiaskan dengan kekacang atau choc chip.

Read more...

Resepi Macaroon

Alhamdullillah, akhirnya menjadik juga macaroon yg aku buat ni setelah 4 kali mencuba tp tak jadi2, aku hampir putus asa dan pk nak g cari kat kedai jer....tp semasa google kat internet semalam aku terjumpa satu resepi dr satu blog akak ni, aku lupa plak nama blog nya,maaf kak,...next time bila saya ingat saya tag blog akak kat sini yer....picnya tak sempat aku nak upload...

Bahan2: 
80g putih telur (2 bj)
65g Gula kastor
80g serbuk badam
140g gula aising
  • Ayak gula aising dan serbuk badam
  • Pukul putih telur dan gula kastor hingga bertanduk.
  • Masukkan bahan yg diayak tadi.
  • jgn di putar cukup saja kaup balikkan pakai spatula saja
  • Letakkan pewarna yg anda sukai
  • Paipkan di atas kertas alas...jarakkan setiap adunan
  • biarkan selam 30 minit...agak2 bila sentuh permukaannya tak melekat...
  • bakar pd suhu 150c selama 20 minit


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...