Jom klik sini dulu.....

Friday, 20 July 2012

Kenangan Waktu dulu dulu....

Assalamualaikum....
Esok kita semua akan menyambut bulan ramadhan dan pastinya masing2 tak sabar untuk membuat segala persiapan...bg yg berkeluarga terutama surirumah, ni lah waktu yg paling sibuk kan...nak pikir menu berbuka dan menu sahur.....yg di perantauan mcm saya ni tentu rasa pilu terutama bila nak masuk ramadhan....
mulalah terbayang kemeriahan sambut dgn keluarga...
hari ni mala nak share skit nostalgia masa kecik2 dulu...
alhamdulillah...
mala tetap boleh ingat 80peratus kisah2 masa kecik dulu sama ada pahit atau manis...semua tu yg megajar mala menjadi mala hari ini...

Kali ni mala nak citer kenangan best wlpon syahdu .....
Dulu hidup mak ayah mala blh dikira susah jugak....
bila tiba bulan puasa kitaorg sambut dgn sederhana saja....
berbuka sahur ala kadar jer...
menu yg paling best daging rebus kicap....
mmg tiap2 kali sahur kompem ada...

Resepinya mudah saja tp serius sedap...nak2 kalau makan time sahur..


seketul daging lembut (potong nipis tp jgn nipis sgt.....)
3 ulas bawang merah (potong nipis)
3 biji cili padi (potong kecik2)
sebiji limau nipis/kasturi
4-5 sb kicap manis

Cara2:
Rebus daging sampai empuk
Masukkan dlm pinggan
gaul dgn kicap manis
tabur ngan cili n bawang
perah limau nipis....

pergh....sedap!!!


Read more...

Wednesday, 4 July 2012

Resepi Tat Nenas


Tat Gulung

Tat Lipat _ kalau yg ni jgn letak minyak sapi tapi letak tepung jagung dlm 20g

Tat Bunga

Assalamualaikum...
lama betul tak updated blog...
jadual harian yg sesangat sibuk dan padat
kebetulan ada beberapa kawan2 yg minta resepi tat nenas
sebenarnya byk jenis tat yg saya buat
cuma ada beberapa yg dikategorikan kena pada tekak saya
jom kita layan resepinya

Resepi Tat Nenas Gebu

bahan A
250 Mentega
2 biji kuning telur
2 sudu besar minyak sapi
30gram gula aising
esen vanila 1 st

Bahan B
380 Tepung gandum (ayak)

Inti Nenas...
kalau rajin buat sdiri
kalau malas beli yg dah siap
kalau nak cepat order jer tat dgn saya...heheheh

~ adun mentega,minyak sapi  dan gula...
~ Masukkan telur dan gula, kacau sebati
~ Masukkan tepung....tgk adunan kalau lembik tambah tepung kalau keras letak mentega sikit....mcm sy pakai telur B, adunan elok2 jer....
~ Bakar pada suhu 180/30minit

~siap utk anda bulatkan....gulungkan atau apa2 ajer.....






Read more...

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...