Jom klik sini dulu.....

Sunday, 3 April 2011

Weekend : Apam nasi/mini ball cake/Red velvet cupcakes

Apam nasi
 Pagi semalam sempat aku buat kuih ni memandangkan banyak sesangat lebihan nasi yg ditanak kelmarin, nak dibuang sayang, bukannya ada ayam itik kt tempat aku ni...nasi elok lg so pg pasar beli tepung beras dan yis maka tercipta la kuih yg sedap ni tambah plak ngan parutan kelapa buat cicah...pergh!!!!! lazat......kat sini aku bagi resepi apam ni hasil godek2 aku kat internet. Resepi ni aku amik dari myresepi.com. Kredit kepada tuan empunya resepi yg sudi berkongsi resepi mudah dan sedap ni...

Bahan2 :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan nasi
3 cawan air
1 peket yis mauripan
1 1/2 gula (aku krg kan gula coz tak suka manis2 sgt)
Secubit garam

Cara2nya:

  • Blender nasi dan air hingga hancur
  • Masukkan tepung  beras,tepung gandum,garam gula dan yis dalam satu mangkuk .gaul2kan.
  • campurkan nasi yg diblend tadi dengan campuran tepung tadi.
  • gaul sebati dan biarkan selam sejam. nanti dia akn kembang.
  • masukkan dalam acuan apam dan kukus 15 minit.
  • nak lagi sedap parutkan kelapa kulit muda yg dicampur dgn sikit garam...sedap tau.
MINI BALL CAKE CHOC MOIST

Layan pic mini cake yg aku buat , order dari adik sempena besday suaminya pd 31 march aritu...dek kerana lakinya gila bola so aku buat bentuk bola tapi kecik la....baru nampak comel....kek coklat moist kukus bersalut buttercream aising.....lama gak aku perap adunan aising itam tu baru la jadi itam betul2....fillingnya aku letak jem strawberry.....Sesapa yg nak order boleh jer...beratnya dalam 1kg rega RM35.00.

Goal...goal




Tangan terketar2 dek krn penat aritu....tulisan pun ketar2 gak heheheh


Layanzzz.....
 RED VELVET CUPCAKES



Resepi ni aku amik dari buku resipi lynn....dah try banyak cara untuk buat red velvet cake ni....tp yg ni pun not  bad lah....sedap....so layan jer yer kalau nak tempah bgtha k....memang sedap, cantik dan lain dari kek2 biasa....

fuyo.....

Potongan dalam kek....

wokeh, tak larat aku nak tulis memanjang hari n i just nak share apa yg aku buat semalam jer......sambil tu kongsi2 resepi....

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...