Jom klik sini dulu.....

Monday, 28 February 2011

Apam dot dot lagi....ceria mu seceria hati ku ....yeah!!!!

waaacak!!!! errmm hati aku ari ni berbunga bunga tau...naper??? lusa aku nak balik kg...yeah! yeah! n yeah!!!...suker tau...aku rindu giler kat family aku ni tp yg tak syok nyer kena tinggal laki kesayangan kat sini....huwaaaa.....cian mr Hubby....kena tinggal....nak wat mcmn aku yg tak nak dier ikut...kalu hubby ikut, kejap jer la aku balik lg, 2-3 hari jer pastu kena balik KL balik dier keje...so, aku rela berkorban balik naik bas ngan anak2...at least seminggu kat kg syok gak puas sikit...mak bapak aku pun bleh layaaaaannnn cucu kesayangan dia ni (anak2 aku).....errrmmm but b4 aku blk kg, kena la siapkan apa2 yg patut lu...
  • Kain baju kotor dah siap cuci
  • kain baju bersih kena lipat smue
  • umah kena kemas b4 blk kg
  • Pinggan mangkuk make sure takder yg kotor
  • stok2 mkanan dalam ice box kena buang seme...
  • Yang penting, tempahan2 kek/kuih kena siap kan dulu......
Ni ler tempahan kuih dr anak buah aku....ada 3 rasa, kaya,strawberry dan coklat.

RM25-50 bj-papercup saiz M(8')
wokey...seme checklist aku dah buat....walau pun hubby ada umah tp kena gak buat seme tu....nanti tak aman aku kat kg ni....yg aku tau mr hubby ni, kalau takder bini kat umah, alamak umah mcm hotel lah....
Read more...

Sunday, 27 February 2011

Kek karamel Pelangi


ermmm...kat sini aku nak taruk satu resepi yg sememang nyer sedap, enak, gebu dan senang nak buat nyer....ramai gak yg tanya aku pasal resepi ni...so dgn ikhlas nyer jomm ramai2 kita kongsi ilmu ni yer....kek ni aku pakai 3 kaler....ungu,kuning dan hijau....

Bahan A - Panaskan 2 sudu gula dalam  loyang hingga kekuningan...tutup api biarkan kejap hgga gula hangus tu mengeras.


Bahan B
  • 1/2 tin susu cair
  • 70g gula kastor
  • 1/2 sudu kcl esen vanilla
  • 4 biji kuning telur
Campurkan semua bahan diatas , kacau hingga sebati,slow2 jer kacau jgn sampai berbuih yer.

Bahan C
  • 140g tepung gandum
  • 70g gula
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45ml minyak masak (aku letak minyak matahari.....)
Pukul semua bahan diatas hingga sebati....

Bahan D
  • 6 biji putih telur
  • 70g gula
  • 1 sudu kcl krim of tartar
Putar semua diatas hgga kembang/bertanduk...kalau angkat tak jatuh tu ok la....


Cara2 nak buat nyer....

  1. Masukkan B kedalam loyang yg berisi gula hangus keras tadi
  2. Campurkan bahan C + D , gaul sebati....pastu bahagikan kepada 3 bahagian.letak kaler.....
  3. Tuang selang seli kedalam loyang tadi...
  4. Bakar secara double boil selama 1 jam dgn suhu 160.
  5. Bila masak biarkan 10 minit baru di terbalikkan....
okay....nampak mcm rumit dan susah kan tapi senang tau try la buat....hasilnya memang memuaskan.... kalau mcm aku ni.....aku buat A dulu pastu putar bahan D....pastu baru buat B dan C....baru cepat skit....selamat mencuber!!!....



Read more...

Thursday, 24 February 2011

Rainbow cake


Tangan takder seni ni..


dah potong....



Akhirnya dapat jugak aku buat kek ni...dah beberapa hari ni asyik mimpi jer nak buat kek ni...walaupun mixer rosak, aku usaha gak buat sampai jadi...Alhamdulillah...menjadi gak tp ada yg aku tak puas hati ni:.
  • Mixer bermasalah , icing tak kembang sangat...
  • Pan takder saiz yg sesuai, tu yg layer kek mcm nipis jer tu....pastu tak sama tingginya...al maklum,sukat pakai senduk jer hikhikhik...malas nak sukat berat nyer...
  • Tak cukup icing....main lapis skit2 jer...
  • Kaler tak mcm pelangi pun..
1st try biasalah yer tp aku puas hati lah coz kek nyer menjadi walaupun aku tak penah rasa Martha stewart punya Rainbow kek.Next time aku nak buat dgn sungguh2...sekali gagal tak bermakna tak boleh buat kan....Ni aku tulis resepinya...yg aku godek2 dari web Marthastewart : Rainbow Cake..icing nyer pakai whipping cream jer....senang skit....next time aku nak buat sbijik mcm resepi nyer plak.....cayok!!! cayok!!!...utk dr sdiri ni..

Bahan2:
  • 3 cawan tepung
  • 4 sudu kcl baking powder
  • 1/2 sudu kcl garam
  • 1 cawan mentega tanpa garam (anggaran dlm 230g aku wat n pakai Tatura)
  • 2 1/3 cawan gula kastor
  • 5 biji putih telur gred A
  • 2 sudu kcl esen vanilla
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • Pewarna ungu/biru/hijau/kuning/oren/merah
Cara2 nyer :
  1. Sebatikan tepung + garam +baking powder .
  2. Pukul mentega dan gula.
  3. Masukkan esen vanilla dan putih telur perlahan2.
  4. kacau hingga sebati. Pastu masukkan tepung selang seli dgn susu...akhiri dgn susu yer...
  5. Bahagikan kepada 6 bahagian dan masukkan kaler.
  6. Bakar pada suhu 180 selama 15/20 mnit.Jgn lupa loyang tu lenserkan dgn shortening.
  7. Bila dah masak lapiskan pakai icing dan hias pastu makan laaaa...

Untuk icing nyer aku tulis yg mudah jer...

Untuk lapisan
  • 9 biji putih telur
  • 1 3/4 cawan gula aising
  • 450g mentega (unsalted-potong kecik2)
  • 2 sudu kcl ekstrak lemon
Untuk Atas plak...nak topping nyer...

  • 5 biji putih telur
  • 1 cawan gula aising
  • 230g mentega (unsalted-potong kecik2)
  • 1 sudu kcl ekstrak lemon
* Panaskan putih telur bersama gula, whisk hgga gula hancur....pastu masukkan kedalam bekas, putar dgn kelajuan tinggi hgga kembang....pastu, masukkan mentega satu2....slowkan speed.....
Bila dah siap masukkan butter, tukar kelajuan skit putar dlm 5 minit....then masukkan ekstrak lemon.

p/s: cara icing tu sama jer nak buat utk topping n lapisan nyer...
Read more...

Wednesday, 23 February 2011

Heartbeat......jom join sesama kita (tutorial)

Jom cr side income sambil lepak2 depan komputer...Masyukkkkk!!!!

Korang perasan tak selain iklan nuffnang mesti ada banner ni kat sesetengah blog yg korang lawat kan....ni aku nak citer skit pasal mende ni, aku ada follow blog mama zharfan ...sesangat lah menarik hati aku, heartbeat ni mcm best jer...shop ni mcm best jer tau....kalau nak order aper2 cenderahati utk kengkawan or diri sdiri mmg senang lah...cantik2 tau...tshirt pun ada...aku daaa survey da....disamping tu mende ni bleh buat duit tau.....so, jom kita share sesame cr side income wlpun ciput tp at least tak kuar peluh pun, air liur pun tak kan...aku just copy dr blog mama zharfan ni jer...minta share yer kak....

so selain dok berharap BE baru yg tak kunjung tiba, so pengubat hati aku adalah Heartbeat!! sblm tu, sila click dulu HB banner ni.






and yeahhaaa...korang telah menderma 4 sen kpd aku, (tp one click per day lah coz click2 tu based on UV gak, so kalau IP yg sama click byk2 kali pun, dikira one click ajer per day ;)

utk memberi semangat dan bukti kpd korang betapa Heartbeat ni boleh jd membukit, sila lah skodeng mama zharfan latest earnings yer...percaya laaa......;)





saper nak bagi duit free2 kan..so apa lg,tengok mama zharfan dh berjaya mengumpul RM 342.35 tu -geram gak senang2 jer duit masyuk...pakat ramai2 lah kita join n klik yer...mg dpt erning mcm mama zharfan pun syok gak...

uolls yg dh join HB, MESTI promo2 agar ur frens/readers/followers register bwh u..
bkn ala...free registration ajer pun..bkn kena bayar ke apa pun utk register, then tepek jer banner kat blog masing2..tak kuar duit satu sen pun, tp sebaliknya, akan mula dpt duit bila org click and income masyukkk bila org register lps click ur banner..

gliterati nuffnang? ooo, jgn risau, tak affect pun, not at all, 100% me guarantee!! me dh tanya Nuffnang direct pun!! no worries ok!! Heartbeat bukan competitor Nuffnang pun, sbb HB jual brg2 souvenir, bukan advertising company mcm Nuffnang or innity(pakcik hijau) etc.


so far, those yg dh boleh cash out hasil heartbeat ni ialah anje, miza yusof, cute mum...and there will be more and more -- lagi cepat join, lagi cepat membukit income tu!! Jgn tunggu lama2..

nilah tutorialnya:

mula2 klik banner heartbeat kat blog me ni yer...











2. Klik Icon Hearbeat seperti yang me bulatkan tu


3. Klik CREATE ACCOUNT dan isi kesemua maklumat berkenaan


4. Masukkan Password Email Address then klik I agree HeartBeat's Terms of service then klik continue


5. Then dah create account klik Join HB!Affiliate seperti kotak merah diatas



6. Klik Online Application (seperti yang ditunjukkan diatas)
then isi kesemua maklumat yang diperlukan


7. Masukkan maklumat mengenai Blog anda (seperti contoh borang diatas)


8. Pilih cara pembayaran yang hendak dibuat kepada anda...
then klik continue


9. Klik My HB!Affiliate untuk mendapatkan code iklan heartBeat




10. Klik GET A CODE (seperti lampiran diatas)


11. Copy Code2 yang anda kehendaki(bertanda merah bulat), ada 4 code untuk iklan Heartbeat
(seperti lampiran yang bertanda kotak merah blah atas)--setaip code adalah unik/tak sama utk setiap member heartbeat tau (mcm nuffnang punya code gaklah)

AFTER THAT TUTORIAL UNTUK PASTE CODE KE DALAM BLOG


1. Pi Kat Design


2. Klik Add A Gadget


3. Klik add HTML/JAVA SCRIPT then save, ulangi cara yang sama untuk letak ketiga2 iklan berkenaan



4. akhir sekali DRAG gadget berkenaan ke kedudukan yang dikehendaki...


done!!

selamat berheartbeat uolls!!

jgn kedekut utk u click me i click u, sbb HB memang based on click2 yer--tak de isu fraud click!
let's say, kalau 100 org click ur HB banner everyday, dh dpt RM4, kalau sebln ---RM4 X 30 days =RM120 kan..tak ke byk tu...., as side income from blogging, other than Nuffnang :)
free money babe, takkan tak nak :p

Menurut blog mama zharfan:

note 1 : feel free to ask yer--me akan jwb segala persoalan setakat yg me tahu--mcm duta HB plak ni :p -- kalau uolls perasan, me ada dpt bonus RM10 dlm statement HB mcm me tunjuk kat td (written as "others")--sbb me aktif dok promo2 HB tu...RM10 memang lah ciput, but again, it's free money--me tak kuar air liur or peluh pun, setakat promo2 kat blog entry ajer :p

So kengkawan, if korg click HB aku, bgth aku kat cbox or ruangan comment, sbb aku akan balas ur click tu--4 sen pun kalau ramai yg click, bermkna tu...

note 2 : saper2 yg nak copy full tuto (entry ni) utk promo HB kat blog masing2, silakan yer. just mention/backlink to my blog ajer :) sbb me sgt2 paham, tanpa full tuto entry, agak susah nak convince org utk join HB :)

Kepada kengkawan/adik kakak/abg2 jom kita pakat2 join mende ni...tak rugi pun...jgn lupa klik banner saya yer....pastu saya klik balik banner korang2.....wacha....selamat mencoba n gud luck!!!


Read more...

Arrrghh...... paha makin kembang


Ayo....ayo...2 3 hari ni aku mula perasan seme seluar yg aku pakai makin ketat. Mak oiii tak bleh jadi ni, makin kembang nampaknya aset aku yg ni....oh tidak!!!!!.....so, kengkawan ada apa2 plan tak utk kecik kan balik shape badan aku ni...kalau paha dah kembang, maknanya semua kembanglah muka, perut....kira satu badan la gamak nyer...ni yg buat aku nak nangis ni.

Target nak kurus balik lagi susah mcm ni, plan raya ni nak pakai baju slim2 skit...hanya angan2 la ni...oh tidak!!!....tidak!!!.....mental aku mengalami kejutan....tidak!!!....
Read more...

Tuesday, 22 February 2011

Berkali mencoba....akhirnya aku berjaya

Bila bc tajuk atas mcm suspen jer tp aku memang bangga ngan diri aku hari....setelah banyak kali aku mencuba akhirnya aku berjaya menyiapkan kuih creampuff dengan sempurna dan sedap...(bg tekak aku laa...).... Wlpun nampak cam senang jer bg yg biasa tp bg aku kuih ni btl2 mencabar aku....dah byk kali aku buat tp tak sesempurna sangat, bkn tak jadi tp tak perfect ....kali ni aku amik resepi inti kastad dari sorg hamba Allah dlm Myresepi.com dan kulitnya dari satu blog....aku lupa plak apa namanya tp next time aku akan maskkan nama akak tu....(bangga sampai lupa tu....)
Kat sini aku nak kongsi resepinya, cuma ada la skit2 aku ubah, kira derhaka skit la.....
Bahan2:
  • 70 g marjerin
  • 140 g tepung gandum
  • 4 bj telur
  • 200ml air
  • 1/4 sudu garam
  • 1 sd kcl esen vanilla
Cara2nyer :
* Panaskan air dan garam hgga mendidih.
*Masukkan marjerin, kacau hgga marjerin cair.
*masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati dan jd adunan ketul...api slow tau...
* Angkat dan sejukkan
* Bila sejuk, masukkan telur & esen
- Pukul hingga kembang & paipkan keatas loyang yg digris.
* Bakar selama 20 mnt dgn suhu 180.....

Inti kastad:
  • 1 sudu tepung gandum
  • 1 sudu tepung jagung
  • 3 sudu gula
  • 180cc susu cair
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar mentega
Cara2:
* Satukan tepung gandum + tepung jagung + gula.sebatikan.
* Masukkan telur dan kacau guna api slow hgga sebati.
* Masukkan susu cair + susu pekat kacau hgga likat dan masukkan mentega.
Kacau lg hgg likat. sejukkan sebelum piping dalam adunan puff tadi.




Adunan puff Inti Kastad




Adunan puff yg belum dibakar....



Adunan yg siap dibakar.....

Ni la rupa nyer bila dah siap.....sedap!!!!

Read more...

Monday, 21 February 2011

Resepi buttercream icing

N3 ni aku tengok dalam satu forum kat intenet....so aku copy kat sini coz bahan2nya senang dan mudah nak buat nyer....
  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm krimwell
  • 125 gm gula aising ( ayak )

Cara-cara

  1. Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
  2. TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

Read more...

Sunday, 20 February 2011

Laman Petua : Khasiat buah keras dan aku dah try.....

Petua aku :


Buah keras tu dibakar sampai hangus


Pa2, tumbuk hgga lumat bg kuar minyak nyer...

Ni model comel ni....tengok keningnyer....nak tak nak jer kelihatan


Suspen.!!!! Cak...!!!!

Tada!!! rupanya bila dah pakai mende tu kat kening....

Aku baru praktikan baru 2 hari.....insyaallah aku nak buat dalam 10 hari nak tengok hasilnya....nanti aku publish kalau menjadik yer....k...chow, Slamat mencuber!!


Ni ghupanya buah keras....

Ni aku nak citer pasal benda ni....pada yg dah tau takper tp pada yg tak kenal, ni la rupanya buah keras...kalau masak campur mende ni bagi sedap skit masakan....satu lg buah keras ni banyak kegunaannya dlm petua nenek moyang kita ni...mcm aku ni sebelum aku tulis N3 ni aku praktikkan dulu baru kita tahu mcmn hasilnya nak mcmn nak bg pendapat yer....




Read more...

Puding Jagung

Ermmm arini menjadi jugak plan aku nak buat puding jagung ni tp serius aku memang suker giler kat kuih ni, separuh loyang aku sorang yg makan...resepinya aku ubah skit ikut selera tekak aku tp memang sedap sangat...bkn nak puji diri sdiri tapi memang mavelos gitu!!! cara buat pun mudah jer.....




Ni jer yg tingal...mkn dulu b4 snap...heheheh

Adunan sebelum disejukkan...

Pada saper2 yg nak buat resepi senang ni aku selitkan cara2nya....pd N3 yg terdahulu hampir sama jer cuma aku adjust skit ikut tekak aku ni....

Bahan2
  • 1 tin jagung creamy
  • 1 tin air
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan gula ( aku tak suka manis2 ni, so aku dah kurangkan...)
Cara2nyer...

* Campur jer semua bahan tadi kedalam periuk...panaskan diatas api yg slow...kacau jer sampai likat. Kalau boleh kacau ngan senduk kayu senang skit,ia tahan panas dan tak lekit.....k...

Read more...

Faceblog A.K.A Facebook

pinky...pinky....memain lagi faceblog ni yer buat hati tertawan dgn kalernya tu pink lagi....bila aku jenggah satu blog tu hati terus tertawan bila tengok Face blog punya logo ni, apa lg teruk klik klik la....

Pd kengkawan blogger yg lum join lagi...jom klik kat sini...kita join sesama jd satu family k...



Read more...

Puding Jagung....

Resepi ni aku C&P dr satu sumber internet....hampir sama dgn resepi aku la....arini teringin plak nak makan puding2 ni...so apalagi sediakan periuk dan loyang....dan bahan2nyer....kita Enjoy!!!!!!

Bahan-bahannya:-

  • 1 tin jagung
  • 1 tin susu cair
  • 3 cwn air
  • 2 cwn gula (taknak manis kurangkan gula yer...)
  • 1 1/2 cawan tepung kastard


Cara :-

1. Bancuh semua adunan dulu
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak dan kental.
3. masukkan dalam dulang
4. tggu hgga sejuk baru potong.

Read more...

Saturday, 19 February 2011

Aku nak join gak exchange link


Pe2 pun hari ni masa aku free sesangat dan tetiba aku rasa bersemangat nak berblog selepas semalam semangat aku hampir dipatahkan oleh seseorg yg mempertikaikan hobi berblog aku ni....timbul keazaman aku nak tunjukkan kat dia , berblog bukan buang masa tau...so pertamanya aku nak join exchange link ni...sudi2 lah yer tuan punya idea lawat blog amber ni...
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...