Jom klik sini dulu.....

Thursday, 24 February 2011

Rainbow cake


Tangan takder seni ni..


dah potong....



Akhirnya dapat jugak aku buat kek ni...dah beberapa hari ni asyik mimpi jer nak buat kek ni...walaupun mixer rosak, aku usaha gak buat sampai jadi...Alhamdulillah...menjadi gak tp ada yg aku tak puas hati ni:.
  • Mixer bermasalah , icing tak kembang sangat...
  • Pan takder saiz yg sesuai, tu yg layer kek mcm nipis jer tu....pastu tak sama tingginya...al maklum,sukat pakai senduk jer hikhikhik...malas nak sukat berat nyer...
  • Tak cukup icing....main lapis skit2 jer...
  • Kaler tak mcm pelangi pun..
1st try biasalah yer tp aku puas hati lah coz kek nyer menjadi walaupun aku tak penah rasa Martha stewart punya Rainbow kek.Next time aku nak buat dgn sungguh2...sekali gagal tak bermakna tak boleh buat kan....Ni aku tulis resepinya...yg aku godek2 dari web Marthastewart : Rainbow Cake..icing nyer pakai whipping cream jer....senang skit....next time aku nak buat sbijik mcm resepi nyer plak.....cayok!!! cayok!!!...utk dr sdiri ni..

Bahan2:
  • 3 cawan tepung
  • 4 sudu kcl baking powder
  • 1/2 sudu kcl garam
  • 1 cawan mentega tanpa garam (anggaran dlm 230g aku wat n pakai Tatura)
  • 2 1/3 cawan gula kastor
  • 5 biji putih telur gred A
  • 2 sudu kcl esen vanilla
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • Pewarna ungu/biru/hijau/kuning/oren/merah
Cara2 nyer :
  1. Sebatikan tepung + garam +baking powder .
  2. Pukul mentega dan gula.
  3. Masukkan esen vanilla dan putih telur perlahan2.
  4. kacau hingga sebati. Pastu masukkan tepung selang seli dgn susu...akhiri dgn susu yer...
  5. Bahagikan kepada 6 bahagian dan masukkan kaler.
  6. Bakar pada suhu 180 selama 15/20 mnit.Jgn lupa loyang tu lenserkan dgn shortening.
  7. Bila dah masak lapiskan pakai icing dan hias pastu makan laaaa...

Untuk icing nyer aku tulis yg mudah jer...

Untuk lapisan
  • 9 biji putih telur
  • 1 3/4 cawan gula aising
  • 450g mentega (unsalted-potong kecik2)
  • 2 sudu kcl ekstrak lemon
Untuk Atas plak...nak topping nyer...

  • 5 biji putih telur
  • 1 cawan gula aising
  • 230g mentega (unsalted-potong kecik2)
  • 1 sudu kcl ekstrak lemon
* Panaskan putih telur bersama gula, whisk hgga gula hancur....pastu masukkan kedalam bekas, putar dgn kelajuan tinggi hgga kembang....pastu, masukkan mentega satu2....slowkan speed.....
Bila dah siap masukkan butter, tukar kelajuan skit putar dlm 5 minit....then masukkan ekstrak lemon.

p/s: cara icing tu sama jer nak buat utk topping n lapisan nyer...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...