Jom klik sini dulu.....

Saturday, 28 April 2012

Order Terkini

Assalamualaikum...
dekat 2 mggu tak update blog
sibuk memanjang jer mggu ni
tp
alhamdulillah
atas rezeki Allah
selagi sihat muda berupaya
apa salahnya kita berusaha
yg penting rajin dan ikhlas
Jom intai Order2 terbaru dari Rasaneefa Homemade


28/4/12 Kek Karamel oder dari Nurul FB

Cistat Order dari Kak Ruhil FB


Kek Coklat Moist with Ganache 28/4/2012

Kek gula Hangus 28/2/12



3  biji kek karamel order dr myxboss - 27/8/12



3 Biji kek coklat moist Order dari my x boss - 27/4/12

Apam Stobery oder dr Am FB 27/4/12

Oder dr Nurul - 28/4/12



Cupcake coklat with Ganache oder dari kak nourol 25/4/12


Read more...

Tuesday, 17 April 2012

Kek Buah Kukus

assalamualaikum

Bersiaran lg arini
Rajin bebenor skrg ni update blog....
tu la...
rasa semangat jer skrg..
wlpon letih tp 
bila piki
bagus jg kegunaan blog ni
sebagai diari utk masa depan
okey la...kali ni
sy nak letak satu resepi kek buah kukus yg sedap
dlm masa 2 hari 2 kali saya buat
kek ni sy amik dari resepi Sini
Thanks to kak Shuhaini coz sudi berkongsi resepi marbeles ni...
masa membakar pon sejam jer...

Saya C&P jer la yer....

RESEPI : KEK BUAH KUKUS
RESEPI ASAL : CHEF ALEX GOH
Rujukan : SIS Shuhaini Shuhairi



Bahan2..
150 gm air
100 gm butter
120 gm gula perang (krgkan 80g coz buah dah mais....hehehehe derhaka lg...)
500 gm buah2 kering campuran (sy letak 400g jer)
3 biji telur - pukul sikit
200 gm tepung gandum*
1 1/2 sdk double action baking powder* (sy pakai baking powder biasa letak 2st)
1/2 sdk baking soda*
1/2 sdk serbuk kulit kayu manis* - *satukan dan ayak
80 gm walnut** (x letak)
80 gmbadam** -**cincangkan (x letak)

Cara2nya..
1. Panaskan periuk kukusan sehingga berasap2, tutup penutup pengukus dengan aluminium foil atau kain.
2. Masak air, butter dan gula perang atas api kecil sehingga mendidih.
3. Masukkan buah2 kering, gaul sebati, tutup api dan sejukkan.
4. Masukkan telur dan gaul bagi rata.
5. Tambahkan adunan tepung sedikit2 dan gaul rata.
6. Akhir sekali tambahkan walnut dan badam yg di cingcang, gaul sebati.
7. Tuang dalam loyang 7 inci atau 8 inci yang telah di lenser dengan butter, lapik kertas minyak dan sapu butter sedikit lagi.
8. Kukus dalam periuk kukus selama 90 minit dengan api yang besar.
mmmm...kalau nak tgk step by step blh jengah blog akak kita tu....cantik2 hasil tangan nyer....

Ni hasil sy punya, 1st time buat....pakai loyang 7" jer...


Read more...

Sunday, 15 April 2012

Puding trifle...

Assalamualaikum.....

wah kali ni nak entry pasal puding trifle plak....
Mybe ada sesiapa yg tak kenal kan puding mybe kenal tp perkataan trifle tu mcm nama mat salleh kan
ok la....
pg tadi ada teman tya pasal mende ni...sebenarnya dah byk kali buat dessert ni
mmb enak sgt
1st time buat beli je swiss roll yg dah siap kat kdai
kali kedua buat dan berkali2 la.....
swiss roll tu aku buat sdiri]
bukan apa....puding ni kalau tak kena ejas agak manis
so bila kek bawah nya buat sdiri blh ar ejas skit tahap manisnya tu
ok....
Puding ni aku jual gak 
wlpon cara membuatnya agak leceh tp sedap tau
nama jer dessert tp kalau makan agak kenyang juga
Pada yg tak kenal puding ni meh nak citer
Puding ni ada 4 bahagian

Bahagian pertama bawah....
Lapisan Swiss roll @ kek gulung
kat kdai berlambak jual tp kalau aku punya
aku buat sdiri'
ala2 rasa lembut gebu dan kurg manis....aku letak inti jem blueberry jer
br kn kan ngan manis puding.

bahagian Kedua Tengah....
Dilapisi dgn adunan kastad susu
lemak2 manis rasanya....
yg aku punya dah adjust gulanya
krg manis skit...

Bahagian Ketiga tengah..
lapisan buah2a atau pun buah koktel
taruk jer brapa byk yg suka
kalau nak grand letak jer
stoberry ker...kiwi anggur ke
mcm aku punya letak koktel jer
sedap gak

lapisan atas akhir....
Baru lah letak Jelly ...yg ala2 agar2 tu
tp jelly ni lain skit dia lembut mcm goyang2 skit...kalau agar2 pejal skit
mcm aku pakai jelly beerperisa rasberry atau stoberry jer....
br ken ngan rasa dan rupa nya...apa pun
layan la pic ni yer
aku jual rm2.00 jer
kena dgn cara membuatnya 
dan bahan2 yg bagai rupa.....
Pic kat bawah ni aku tambah lg nata d coco
kasi tambah2 sedap...hehehe
Layannnnn....

Kek kat bawahnya dah tenggelam skit

Sedap weh...nak buat doorgift pun bleh tahan lama...

Makan sejuk2 pun meleleh ni....


Rupa dlmnya...ada kek, kastad buah dan jelly.....mewah per.....


Read more...

Oder lagi...


Hanya RM15.00 sebekas

Read more...

Red Velvet Cuppies with Fresh Strawberry







Read more...

MyFondant Figurine...test bakat skit




Read more...

Kek Angry bird






Read more...

Kek Karamel

RM32.00 sebiji...saiz loyang 8cm
Oder dari Kak Anisah...Kawan Fb, request krg manis krn beliau mengidap diabetes....
Read more...

Rainbow Cake with creamcheese



Order dr myX boss ...kak saba

Read more...

Produk Terbaru :- Aneka Tat Buah Buahan Comel...Cantik Dipandang Sedap Dimakan

Cantik kan?....






Tat Nenas Buah
Sesuai Untuk Hantaran Doorgift dan keramaian
Berat dlm 17gram sebiji
Inti nenas homemade (sy buat sdiri yer pakai nenas muda tanpa campuran ya,krg manis lg....)
RM50 perbox(35 bj) kotak seperti diatas atau design mengikut permintaan.
Inti nenas yg banyak didlm......
Kalau berminat : coll ajer sy yer....


Read more...

No 1 Giant Birthday Cake

Ni oder dari kakak ipar adik utk anak tuggal nya sempena 1st year besday.....kek coklat moist berat 5 kg...tema taman warna warni....Alhamdulillah, feedback amatlah memberangsangkan, rata2 tetamu ckp sedap, kurg manis dan moist.....Amin. Juga Oder sampingan apam polkadot dan juga present utk baby adam bluebery cheese tart special.....





Blueberry Cheese Tart Special




Ni antara pic semasa party besday baby Adam....sungguh xcited kanak2 bila tgk kek yg kaleful ni siap booking lg binatang2 kat atas tu.....

Selepas dibedah siasat



Apam polkadot pon ada....dan ramai peminat utk kuih ni.....3 sekawan....


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...