Jom klik sini dulu.....

Friday, 25 March 2011

order apam polka dot lagi.....

Entry semalam ni yang tak sempat aku masukkan.....apalagi kalau bukan apam polka dot ni....tiap2 hari melayan kuih ni sampai mata aku pun dah dot dot dengan kaler2 yg meriah gitu.....jom layan lagi pic apam ni tempahan dari kengkawan kat luar sana...thanks kpd kawan2 yer....nexttime order lagi yer....
Apam yg belum dikukus.....

Dah siap packing dah....reganya Rm22/60 biji .ada filling jem strawberry,coklat dan peanut butter


Read more...

muffin coklat Rich.....sedap!!!!

hik hik....gunungnyer senget2.....

nyum....nyum.....sedap!!!
Arini plan nak wat muffin jer, sedang aku godek2 tu mcm best jer bila baca entry akak nor ni....blog kaknor ni salah satu blog yg aku suka masuk sebab dalam blog dier banyak info2 dan resepi yg best2....memang selalu la aku entry sana dan amik dier punya info tu...kali ni aku nak try buat muffin plak...tima kasih kaknor coz sudi kongsi resepi yer....kalau nak resepinya kat sini 
atau aku dah C/P kat bawah ni....


CHOCOLATE CHUNK MUFFINS
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang (k.nor guna cooking choc biasa)
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)
Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

* cara menghasilkan homemade buttermilk:
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt

Read more...

Taktik lelaki bila pujuk pompuan....

Halo...morning2...arini pepagi lagi aku bersiap, konon nya nak siap2 nak g pasar....barang dapur banyak dah abis, pastu dah janji ngan anak dara aku ni nak beli telekung semayang tok dier.....nak ajar dier semayang....tapi tu la.




tetiba jer mrhubby cakap arini saya kena kuar awal, banyak keje nak settle....petang plak ada game boling....huhuhu, ayat pertama yg aku dengar tu aku tak kisah ler coz keje tp ayat kedua tu nak g main boling tu yg buat aku terdiam...bukan tak kisah tp pendam tak puas hati ....bukan aku nak join gak, bukan aku tak bagi dia main tapi......adalah apa yg aku tak puas hati, hal umahtangga tak boleh kecoh2kan...abis2 luah jer sikit2 jgn lebih2 dosa.....mulalah plan nak wat aper arini....hehehe tetiba dapat idea nak menge"pau" mrhubby ni....dah alang2 dia keluar mengenjoykan diri diar apa kata aku pun enjoykan diri aku jg...kui kui kui.
So, dengan muka rilek , aku cakap

"bah, bak duit skit nak kuar ngan kawan la....."

"nak pg mana? duit ibu kan ada"

"ala....tak cukup la bang, nak kuar shopping ngan kawan, bw anak2 lag, naik teksi lg..."

"ooooo...."

tetiba jer mrhubby seluk poket dan hulurkan beberapa helai not kaler biru kat aku...kehkehkeh..pandai betul aku amik kesempatan.
Actually, aku bukannya nak kuar sangat pun..tp saja nak ubat ketidakpuasan hati aku ni ngan duit...(btl2 mata duitan....)hehehe
tp tak dinafikan, sikap kaum lelaki sekarang ni..pandai tutup masalah dgn duit...asal pompuan marah, merajuk , sedih maka dihulurkan duit srh g shopping la...beli tu la beli ni la....yg pompuan plak, bkn nya mata duitan sgt pun tp tu jer pilihan yg ada...drpd rugi merajuk kosong jer, lelaki bkn pandai pujuk sangat pun baik amik....betulkan???




Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...