Jom klik sini dulu.....

Friday, 18 February 2011

Resepi tat

Kat sini aku c&p satu resepi ndari kengkawan FB kongsi resepi...kpd tuan tanah minta halalkan saya amik resepi ni yer untuk rujukan saya dan jg kengkawan....blum try lag tp coming soon akan sy buat.....

Tat telur

225gm tpg gandum
125gm mentega
55gm gula aising
1 biji telur
esen vanila

Cara:
1. Pukul mentega + gula smpai kembang
2. Masuk telur + esen vanila
3. Masuk tpg dan uli jadi doh.

Filling:
3 biji telur
110gm gula kastor
225gm air panas
85gm susu cair
1/2 s/k esen vanila

Cara:
1. Campur gula dlm air panas. Kacau biar gula larut
2. Kacau telur+ susu cair. Campur dlm adunan gula. Kacau sebati. Tapis.
3. Masukkan dlm acuan tat yg telah dibentuk kulitnye.
4. Masuk dlm oven dgn suhu 200c selama 10-15 minit.
5. Turunka suhu 180c. Buka pintu oven dlm 2-3 inci.
6. Bakar lagi dlm 10-15 minit atau hingga masak.

Kpd Tuan tanah thanks atas resepi ni....
Read more...

Alkisah keluarga itu...

Ini bukan citer nak menyibuk..bukan nak mengumpat juga bukan nak amik tahu hal diaorang tp bila dah namanya _ _ _ _ _ (tak ksh lah kanan,kiri dpn,blkg...) nak jg aku luahkan kat sini....
Dier ni ada 3 anak laki yg dah skolah boleh kategorikan dlm budak2 la.....dier ni keje...dan lakinya ntah....keje ker tak slalu aku jumpa siang2 hari kalau g kedai runcit...bkn nak mengata yer...
Alkisahnya diorang kalau sehari tak dgr suara menjerit jerit...terpekik pekik memang tak sah...biasanya antara si ibu dan si anak....belum lagi kalau bab merotan anak, pukul or belasah fusss....satu perumahan boleh dgr....aku yg betul2 berdekatan ni pendek kata boleh dgr satu2 la...hgga bunyi pukulan tu pun aku bleh dengar...serammm oooiii bunyi tu....nak menangis pun ada mybe dalam idup aku tak pernah lagi aku dengar or tengok org kena pukul walhal mak bapak aku pun tak pernah pukul anak2 malahan rotan pun aku tak kenal.....berbalik pada diorang ni....bila time dier pukul anak2 jer......aku mula la kuatkan speaker TV aku...tambah2 baru2 ni laki aku beli home theatre .so makin kuat la aku buka....tapi ini bukan kes penderaan tau....sebab aku tahu kenapa maknyer marah2 sangat....boleh kata salah si anak ......aku malas ar nak meneka neka ni aku cuba ulas apa yg aku dengar saja....
Kalau nak di kata si ibu tu kejam...memang salah, dari penilaian aku....aku kasihan sesangat kat si ibu tu.........siang keje....balik keje kena kemas umah..masak..blum lg nak amik tau hal2 skolah anak lg....bila dah penat memang pot pet pot pet lah...si anak plak buat bodoooo jer....kalau tak pun menjawab mana tak hangin nya...kalau aku pun aku hangin satu badan...aku yg cari rezeki..aku yg jg umahtangga....mcm2 kena buat memang la tension.....
Ok lah....berbalik pada sikap suka berleter ni...aku nak nasihatkan pd para suami atau anak2.....layan jer kalau mak dorang atau bini korang ni berleter....mesti ada sebab kalau takder sebab pun my si isteri tu tension atau ada yg tak puas dalam hati tu...kalau boleh mengia kan saja tak rugi kan.....dgr jer apa yg dia cakap kalau bosan...buat2 berangan.....tp jg menjawab nanti bertambah tambah la pot pet pot pet tu.
kepada ibu2....sabar la...aku tau susah nak jadi isteri dan ibu ni.....tanggungjawab besar...kpd suami, walaupun tanggungjwb anda mencari nafkah tp tak slhkan amik tahu pasal hal2 keluarga....perkara yg anda anggap kecik/remeh sebenarnya tu adalah yg penting.....yg memberi kesan jangka panjang...k...renung2kan...

Read more...

Aku dah gian.....

Dah dekat pukul 3 pg tp aku masih tak bleh tido....dalam kepala asyik pk mcm2 resepi...nak wat kek coklat la...butter cake la...apam la....puding....mcm2 la....dah beberapa hari macrowave aku ni tak panas....tangan aku dah gatal2.....badan aku dah rasa serba tak kena dah.....
Ni kes naya ni...aku betul2 dah gian...bukan gian dadah...gian minum....gian tuttt tutt...........tapi aku gian buat kek...naper aku gian???? coz aku punya mixer kesayangan aku dah rosak....walaupun mixer aku tu murah, baru dua tahun umurnya tp dek kerana terlalu kerap bekerja kuat....maka dah ting tong enjinnya......bunyi dah mcm enjin bas dah.....yer la dah barang murah, tp benda tu lah banyak berjasa pd aku....kalau nak dikira jasa benda tu memang tak ternilai...
Kerana mixer kesayangan ku ni lah :
  • Aku dapat meniaga kuih/biskut raya
  • Aku dapat cari pahala lebih dgn slalu sedekah kat jiran2/sedara kuih/kek yg aku buat.
  • kalau buat mkn2....aku dgn bangga nya dapat buat sdiri kek tak pyh tempah
  • Aku dapat kenal mcm2 jenis kek dan rajin godek2 resepi kat intenet
  • Yg penting....keranaMU la perut ku semakin berlipat2 lemak...
So, kesimpulan aku memang sedey sesangat ni....tunggu bantuan/sedekah/hadiah dari laki aku ni bila nak blanja mende tu....ada lah juga aku berkias2 bagi dia ingat yg aku ni nak sangat benda tu.....mcm arini aku kemas satu rumah, aku alihkan almari, tilam rak2 baju sengsorang seme aku ubah coz nak ilangkan ketagihan ni.....bila laki aku tanya dgn semangatnya aku jawab coz mixer rosak...takleh wat kek that why kena cari hobi lain plak....huhuhuhuh...
Read more...

Kuih Sagu



Salah satu kuih yg aku paling suka dan paling senang nak buat tp paling jarang aku buat .....kuih sagu. Memang senang sangat nak buat kuih ni....kos nyer pun murah sangat....kat sini aku selitkan resepi nyer buat sesaper yg tak tahu atau ingat2 lupa cara nak membuatnya

Bahan2:
3 cawan sagu (suker la nak wat kaler aper pun)
1 1/2 cawan air
1 cawan gula
sehelai daun pandan
secubit garam
kelapa parut (yang kulit kelapa tak muda tak tua....mak aku pggil kulit hidup )

Cara2nya:
  1. Toskan sagu jap....masakkan air + gula + daun pandan hgga menggelegak.then, buang daun pandan tu.
  2. Masukkan biji sagu tu , api dikecilkan dan kacau slow2 bagi sagu tu kembang....
  3. Nak tau sagu tu kembang mcmn...kalau nampak biji dlmnya putih2 tu dan kaler sagu berubah terang skit dah ok lah tu.....
  4. Angkat dan masukkan dalam loyang.sejukkan sebelum dipotong.
  5. Kelapa parut tu digaul dgn garam
  6. Gaul sagu dgn kelapa...tada....siap untuk dimakan.


Read more...

kuih muih lg...

Puding caramel lagi......

Apam dot dot...tak naik sangat coz adunan tak kembang buat pakai whisk jer...
Apam dot dot lava pun ader hehehe......idea ntah apa2


Act ni adalah masakan aku untuk cuti maulidur rasul yg lepas tp tak sempat nak download pic dlm ni.....apam dot dot dibuat atas permintaan anak, tp dek kerana mixer rosak aku bancuh pakai tangan jer la...tu yg tak kembang dan cantik tu tp boleh lah untuk makan2....puding caramel tu adalah untuk ipar aku...memang plan nak g umahnya kat cheras nun tp ntah last minute tukar plan dari nak pg Cheras terus melencong ke Shah Alam jumpa adik aku...dah rezeki dia nampaknya....



Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...