Jom klik sini dulu.....

Sunday, 20 February 2011

Laman Petua : Khasiat buah keras dan aku dah try.....

Petua aku :


Buah keras tu dibakar sampai hangus


Pa2, tumbuk hgga lumat bg kuar minyak nyer...

Ni model comel ni....tengok keningnyer....nak tak nak jer kelihatan


Suspen.!!!! Cak...!!!!

Tada!!! rupanya bila dah pakai mende tu kat kening....

Aku baru praktikan baru 2 hari.....insyaallah aku nak buat dalam 10 hari nak tengok hasilnya....nanti aku publish kalau menjadik yer....k...chow, Slamat mencuber!!


Ni ghupanya buah keras....

Ni aku nak citer pasal benda ni....pada yg dah tau takper tp pada yg tak kenal, ni la rupanya buah keras...kalau masak campur mende ni bagi sedap skit masakan....satu lg buah keras ni banyak kegunaannya dlm petua nenek moyang kita ni...mcm aku ni sebelum aku tulis N3 ni aku praktikkan dulu baru kita tahu mcmn hasilnya nak mcmn nak bg pendapat yer....




Read more...

Puding Jagung

Ermmm arini menjadi jugak plan aku nak buat puding jagung ni tp serius aku memang suker giler kat kuih ni, separuh loyang aku sorang yg makan...resepinya aku ubah skit ikut selera tekak aku tp memang sedap sangat...bkn nak puji diri sdiri tapi memang mavelos gitu!!! cara buat pun mudah jer.....




Ni jer yg tingal...mkn dulu b4 snap...heheheh

Adunan sebelum disejukkan...

Pada saper2 yg nak buat resepi senang ni aku selitkan cara2nya....pd N3 yg terdahulu hampir sama jer cuma aku adjust skit ikut tekak aku ni....

Bahan2
  • 1 tin jagung creamy
  • 1 tin air
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan gula ( aku tak suka manis2 ni, so aku dah kurangkan...)
Cara2nyer...

* Campur jer semua bahan tadi kedalam periuk...panaskan diatas api yg slow...kacau jer sampai likat. Kalau boleh kacau ngan senduk kayu senang skit,ia tahan panas dan tak lekit.....k...

Read more...

Faceblog A.K.A Facebook

pinky...pinky....memain lagi faceblog ni yer buat hati tertawan dgn kalernya tu pink lagi....bila aku jenggah satu blog tu hati terus tertawan bila tengok Face blog punya logo ni, apa lg teruk klik klik la....

Pd kengkawan blogger yg lum join lagi...jom klik kat sini...kita join sesama jd satu family k...



Read more...

Puding Jagung....

Resepi ni aku C&P dr satu sumber internet....hampir sama dgn resepi aku la....arini teringin plak nak makan puding2 ni...so apalagi sediakan periuk dan loyang....dan bahan2nyer....kita Enjoy!!!!!!

Bahan-bahannya:-

  • 1 tin jagung
  • 1 tin susu cair
  • 3 cwn air
  • 2 cwn gula (taknak manis kurangkan gula yer...)
  • 1 1/2 cawan tepung kastard


Cara :-

1. Bancuh semua adunan dulu
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak dan kental.
3. masukkan dalam dulang
4. tggu hgga sejuk baru potong.

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...