Jom klik sini dulu.....

Sunday, 7 October 2012

Percutian di Gold Coast Morib

Assalamualaikum...

pe khabar seme..
arini Mala nak citer pasal satu tempat
mmg sesuai utk bercuti
nak2 lagi utk yg berkeluarga
ada anak2
ujung mggu lepas mala n family baru jer pergi
kiranya hadiah besday utk anak sulung Mala
bawa pg mandi2
sebetulnya
semua ni suami mala yg plan...
dia yg bayar dan booking bilik melalui online
kalau book online murah skit katanya
kalau normal price satu malam 
rm340.00 (somi Mala citer la...)
kalau online dapat rm290.00
dapat 2 kpg kupon breakfast utk 2 org dan 2 keping tiket utk masuk mandi2 kat water theme.
Rega tiket utk mandi
Dewasa RM35 sorg
Kanak kanak RM 20 sorg

Mala dah ada satu pengalaman kat sini
so kat sini mala nak nasihatkan
kalau nak makan better bawa jajan or snek sdiri
coz makanan kat sini agak mahal
dari pengalaman mala
hari pertama mala pg makan kat tepi Pantai Morib...
Ok nice dan cantik pemandangan kat sana
\dengan angin yg kuat
food court pon banyak...tp agak terkilan..makanannya blh tahan mahal dan sikit
mala ada makan kat satu kedai makan...tak lah byk sgt oder makanan pon simple2..tu pon dekat rm100...betul2 tak puas mkn sampaikan en.somi mala terpaksa mkn meggi cup mlm tu.kalau beli makanan kat kedai runcit bawah bilik hotel tu....ermmm apa yg mala nak ckp
kalau meggi cup kari tu rm3 sebekas...air tin rm2.50/rm2.90 setin...rokok dunhill rm12.00 dan banyak lg la yg mala kira harganya tak munasabah...
kat sana ada kopitiam...mula2 nak masuk kopitiam je..malas nak jalan jauh2 cari makan...tp bila nak masuk tgk dia punya list rega
Dewasa RM40++
kanak kanak RM20++
ermm..bila kita pg bercuti mestilah nak budget2 kan pembelanjaan kan....
Sarapan pagi pon agak mahal dlm rm20++ sorg....
So, kesimpulannya
beli siap je dari umah kan
murah dan jimat
Taman tema airnya memang cantik dan puaslah kalau mandi sana
bilik pon ok luas dan selesa
bilik air lagilah selesa sangat...cantik.......











Read more...

Resepi Creampuff

 Creampuff


assalamualaikum
Minta maaf kpd kawan2 yg minta resepi creampuff hari tu
betul2 takder masa
sibuk siapkan oder
pastu bawa anak2 pg bercuti pula
ni baru je sampai umah 
terus capai laptop
update blog
janji mesti ditepati k...ok maaf yer
kat sini sy letak satu resepi creampuff yg mala suka sgt buat
mala amik dari satu buku resepi dari chef Anuar
simple dan mudah

Resepi Creampuff

250ml Air
100g mentega - mala guna buttercup
1/2 st esen vanila
200 gram tepung gandum
6biji telur gred B - Mala guna gred A


Inti Kastad
(kalau malas....)
beli jer tepung instant custard 
200gr
instant custard
dicampurkan dengan 400 ml air/susu segar..kacau hingga pekat

(kalau rajin...)
1 cawan susu segar
1sb gandum
1sb tepung jagung
3sb gula
1biji telur
sedikit esen
1sb mentega

cara-caranya:-
Campurkan susu + tepung jagung + tepung gandum
+ telur + telur + esen vanilla dlm periuk
masak dgn api kecil
Ingat!!!!
kn sentiasa kacau hingga pekat
bila pekat masukkan mentega
kacau sebati dan angkat
sejukkan skit pastu masukkan dlm creampuff
senangkan...

Cara2 menyediakan creampuff

Didihkan air bersama mentega dan esen vanila
bila dah nampak mcm berbuih didih
masukkan tepung dan kacau cepat2 tau
biar sebati
pastu biarkan adunan sejuk k
pastu 
putar adunan sambil masukkan telur sebiji sebiji
putar hgga sebati
jangan putar laju yer putar dgn kelajuan sedang jer

* mala pakai periuk didihkan air+mentega+esen pastu biarkan sejuk baru putar 

masukkan dalam piping beg..b4 tu masukkan nozzle tau...kalau takder piping bag dan nozzle
amik jer sudu or icecream scoop
bulatkan atas loyang
loyang tu alas dgn aluminium foil(sapu butter skit yer)
senang, baru tak lekat
bakar pada suhu 170c selama 30 minit
depend pada oven korang la ya
kalau ikut oven mala dekat 40 minit gak
nampak mcm perang2 tu dh ok la
jgn tak perang nanti bila angkat akan kempis
tak chubby2 bolat2 nanti
bagi mala biar lama skit nanti kulitnya akan cruncy
sedap tau....

Selamat mencuba, bila dah try tu jgn lupa bg respon kat mala jadi ke tak....kalau malas nak buat order jer dgn mala yer.... dan satu lg...
jangan lupa KLIK KLIK kat ruang iklan kat atas dan belah kanan blog mala ya ...tq...








Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...