Jom klik sini dulu.....

Sunday, 7 October 2012

Resepi Creampuff

 Creampuff


assalamualaikum
Minta maaf kpd kawan2 yg minta resepi creampuff hari tu
betul2 takder masa
sibuk siapkan oder
pastu bawa anak2 pg bercuti pula
ni baru je sampai umah 
terus capai laptop
update blog
janji mesti ditepati k...ok maaf yer
kat sini sy letak satu resepi creampuff yg mala suka sgt buat
mala amik dari satu buku resepi dari chef Anuar
simple dan mudah

Resepi Creampuff

250ml Air
100g mentega - mala guna buttercup
1/2 st esen vanila
200 gram tepung gandum
6biji telur gred B - Mala guna gred A


Inti Kastad
(kalau malas....)
beli jer tepung instant custard 
200gr
instant custard
dicampurkan dengan 400 ml air/susu segar..kacau hingga pekat

(kalau rajin...)
1 cawan susu segar
1sb gandum
1sb tepung jagung
3sb gula
1biji telur
sedikit esen
1sb mentega

cara-caranya:-
Campurkan susu + tepung jagung + tepung gandum
+ telur + telur + esen vanilla dlm periuk
masak dgn api kecil
Ingat!!!!
kn sentiasa kacau hingga pekat
bila pekat masukkan mentega
kacau sebati dan angkat
sejukkan skit pastu masukkan dlm creampuff
senangkan...

Cara2 menyediakan creampuff

Didihkan air bersama mentega dan esen vanila
bila dah nampak mcm berbuih didih
masukkan tepung dan kacau cepat2 tau
biar sebati
pastu biarkan adunan sejuk k
pastu 
putar adunan sambil masukkan telur sebiji sebiji
putar hgga sebati
jangan putar laju yer putar dgn kelajuan sedang jer

* mala pakai periuk didihkan air+mentega+esen pastu biarkan sejuk baru putar 

masukkan dalam piping beg..b4 tu masukkan nozzle tau...kalau takder piping bag dan nozzle
amik jer sudu or icecream scoop
bulatkan atas loyang
loyang tu alas dgn aluminium foil(sapu butter skit yer)
senang, baru tak lekat
bakar pada suhu 170c selama 30 minit
depend pada oven korang la ya
kalau ikut oven mala dekat 40 minit gak
nampak mcm perang2 tu dh ok la
jgn tak perang nanti bila angkat akan kempis
tak chubby2 bolat2 nanti
bagi mala biar lama skit nanti kulitnya akan cruncy
sedap tau....

Selamat mencuba, bila dah try tu jgn lupa bg respon kat mala jadi ke tak....kalau malas nak buat order jer dgn mala yer.... dan satu lg...
jangan lupa KLIK KLIK kat ruang iklan kat atas dan belah kanan blog mala ya ...tq...







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...