Jom klik sini dulu.....

Saturday, 19 February 2011

Aku nak join gak exchange link


Pe2 pun hari ni masa aku free sesangat dan tetiba aku rasa bersemangat nak berblog selepas semalam semangat aku hampir dipatahkan oleh seseorg yg mempertikaikan hobi berblog aku ni....timbul keazaman aku nak tunjukkan kat dia , berblog bukan buang masa tau...so pertamanya aku nak join exchange link ni...sudi2 lah yer tuan punya idea lawat blog amber ni...
Read more...

Kek Cawan Choc Moist kukus


Coklat ganache untuk topping


Kek cawan yg dah siap


B4 di topping...


Sebelum dikukus

Akhirnya, dapat gak aku buat resepi dari KR (kongsi resepi)...tima kaceh kpd tuan punya resepi Kak Munirah krn sudi berkongsi resepi yg sedap ni....
Read more...

Aku hampir putus asa untuk berblog......

Ada sesetengah org tak paham naper aku suka amik gambar bila pg mana2....naper tu yg aku sibukkan...sikit2 kamera,sana kamera,sini kamera...tak boleh miss...kalau korang nak tau,aku tak mahu terlepas moment2 indah dlm idup aku,aku nak abadikan,,,supaya anak2 aku dpt lihat kenangan2 lampau yg terindah,supaya mereka2 tahu mcmn hdp aku sebagai ibunya.....aku rindukan saat kanak2 aku dulu tp syg dulu takder ni semua,nak dapat kamera pun susah tp hanya memori dlm ingatan aku jer yg masih wujud..kalau boleh aku nak ia sentiasa kekal......hari ni skali lagi aku rasa tawar hati nak berblog...salah ker hobi aku ni...rasanya hobi aku ni tak pakai banyak duit, tak menyusahkan org lain tp tu juga yg org2 bising kat aku...ek eleh, mcm lah aku minta dia amik gambor aku...tak pun suh dia taip blog aku ni.

Memang kecik hati la....bagi aku ni, seorang housewife dunia hanya dengan anak2 dan rumahtangga jer...nak kuar lepak2, tengok wayang memang jauh skali....tak pernah berenggang dgn anak...takkan lah hobi aku nan satu ni pun nak dibisingkan....buat korang2...jgn la nak dibisingkan lagi....kecik hati aku ni huhuhuhu....dah banyak kali dah hati aku ni tercalar balar,tergores dan mcm2 lg. tlg lah paham yer....


Read more...

Resepi kek sarang semut/honeycomb


Baru masak


Potong panas2 ni....





ready utk dibakar
Bahan2

A~
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 3 sudu mentega
~ panaskan gula hingga kemerahan, masukkan air (awas!!nanti meletup-letup,mskkan slow2) dan masukkan mentega. Biarkan semuanya larut dan suam.

B~

  • 5 biji telur gred B
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sd kecil soda bikarbonat
~ Masukkan telur + susu pekat kedalam blender....putar jap...then masukkan esen vanilla....ayak tepung + soda bikarbonat. masukkan dalam blender. putar dalam 2-3 minit...masukkan air gula hangus tadi.blend lg hingga sebati. Perap dalam 1 jam dlm blender tu then blh bakar dgn suhu 160/1 jam api bawah....
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...