Jom klik sini dulu.....

Monday, 25 April 2011

Shopping yg berbaloi-baloi...

Assalamualaikum....lega rasanya dapat lepak2 kat umah sdiri, baru sampai dari batu pahat tadi...balik kg umah mertua....3 hari kat sana tp rasa mcm tak puas jer.....(tak puas shopping....)...
Aku ni kalau balik sana, memang akan kuar pg pekan...nak tau naper???/coz setengah barang2 kat sana murah2....pastu jalan2 cuci mata plak....walaupun pekan kecil tapi aku suka...lagi pun kat sana betul2 suasana kg....banyak pokok, aman damai.....cuaca sejuk, udara segar...heheheh...kat sana tak banyak gambor dapat aku snap....so, kat sini aku letak beberapa pic gambar satu kedai yg paling aku suka kalau balik sana...nampak cam biasa jer kedainya tp kalau shopping kat sana dekat beratus ratus abisnya...tiap kali balik kg aku akan singgah sana lu....beli pakaian anak2....MasyuKKKKkkkk beb!!!!..suka...suka...suka....
kat dalam kdai

layan customer ...

rambang mata aku ni...

comel2

suker....suker...suker

abah yg pilih....cantik

separuh jer ni....

baju tido comel

mee siput...yg ni sedap  ranggup

barang2 dapur.....amik gak...mrah2 tau....seme ni tak sampai RM50 hinggit her

Read more...

Wednesday, 20 April 2011

Camner nak kurus ni?????

Halo...halo....semalam aku timbang weight aku....memang memeranjatkan!!! naik lagi 1 kg tak sampai sebulan....ish..ish...
sedey tau, kat perut tu dah mcm org pegnent dah, sampai anak aku kata perut ibu ada baby....uhuk!!!!
Naper????/ aku tak nak macam ni....
tolong sesapa bagi tip mcmn nak kurus...kalau tak bleh kurus pun biar la ilang lemak2 kat perut ni....seksa tau...sakit ati pun ada...bila pakai baju, tang tu jer nampak dulu...nak kata tak aktif, aku ni ligat....tak duduk diam..
mcmn yer nak buat ni....bila pikir2....baik aku pegnent jer, org tak kisah pun....hehehehe
mrs. hubby pun asyik bising jer....mok!mok!mok.... dapat nickname baru daaaa....
psiko tau....mcmn ni...........................
Ni bkn aku yer....tp menyeramkan kalau mcm ni....please..please...please....

Read more...

Produk kosmetik : Betul ke berkesan??????

Pagi2 ni aku nak komplen skit pasal menda2 kecantikan ni....bagi kaum hawa, benda ni amat penting utk penampilan masing2....tp apa yg aku tak puas hati pasal mende2 ni aku tak pasti berkesan ker tak.....kalau nak citer aku dah try macam2 tp still takder perubahan, mcm tu jer.....

Act, muka aku ni takder problem...jerawat takder...jeragat takder....itam sgt pun tak...tapi aku pun nak perubahan gak, nak gak rasa berseri2 muka ni....so, aku adalah try mcm2 produk, antaranya:
kakak n adik aku pakai berseri jer muka nya...

org lain pakai putih melepak tu....

takder effect kat aku pon...

Takder kesan langsung tp tiap kali pakai muka mengelupas jer sampai abis satu set..tp mcm tu gak




dan macam2 lg yg aku lupa apa nama nyer....tp skit pun takder perubahan, ni yg aku tak puas hati betul ni.....agak2nya pasal produk ni tak berkesan @ kulit muka aku yg degil sesangat...aku pun tak pasti.........
Read more...

Monday, 18 April 2011

Resepi biskut sweet flowers

Resepi ni hampir sama jer ngan resepi mamacarry, cuma acuan dan deconya jer berlainan....


Bahan2:
  • 300g mentega
  • 400g tepung gandum (ayak)
  • 130g tepung jagung
  • 80g gula aising
  • 1 st esen vanila
  • Utk hiasan-1 bj putih telur + 100g gula aising+1 sd bsr tepung jagung 
  • Hiasan topping-chocholate chip/kekacang
Cara2
  1. Ayak tepung gandum dan tepung jagung
  2. Pukul mentega dan gula icing hgga kembang
  3. Masukkan esen vanila
  4. Masukkan sikit2 tepung hgga jadik doh
  5. Canai dan terapkan dengan acuan bunga kecil
  6. Bakar pada suhu 150c selama 15 mnt.Api bawah....
  7. Untuk hiasan - pukul putih telur hgga gebu,masukkan gula dan tepung jagung.kacau sebati.
  8. Dotkan putih telur tadi atas biskut dan hiaskan dengan kekacang atau choc chip.

Read more...

Resepi Macaroon

Alhamdullillah, akhirnya menjadik juga macaroon yg aku buat ni setelah 4 kali mencuba tp tak jadi2, aku hampir putus asa dan pk nak g cari kat kedai jer....tp semasa google kat internet semalam aku terjumpa satu resepi dr satu blog akak ni, aku lupa plak nama blog nya,maaf kak,...next time bila saya ingat saya tag blog akak kat sini yer....picnya tak sempat aku nak upload...

Bahan2: 
80g putih telur (2 bj)
65g Gula kastor
80g serbuk badam
140g gula aising
  • Ayak gula aising dan serbuk badam
  • Pukul putih telur dan gula kastor hingga bertanduk.
  • Masukkan bahan yg diayak tadi.
  • jgn di putar cukup saja kaup balikkan pakai spatula saja
  • Letakkan pewarna yg anda sukai
  • Paipkan di atas kertas alas...jarakkan setiap adunan
  • biarkan selam 30 minit...agak2 bila sentuh permukaannya tak melekat...
  • bakar pd suhu 150c selama 20 minit


Read more...

Friday, 15 April 2011

Aku Nak pindah!! pindah!! pindah!!!!...

Aik....mcm dah tak tahan betul ni...sememangnya hati aku ni dah meronta ronta dah...aku betul2 tak tahan...bkn nyer sebab tuan umah halau aku...bukannya aku gaduh ngan jiran2...bukannya umah sewa aku ni tak best...TAPI....

^
^
^
^
^
^
^
    Tiap kali pegi shopping, tempat yg aku pegi dulu kat bahagian barang2 umah/dapur.....memang ada yg aku beli, walaupun sembunyi2..(hikhik....nanti hubby marah, dier tak suker...)that why umah aku dah mcm stor dah....ala umah sewa ni tak la besar sangat...2 bilik tido,1 ruang tamu,1 bilik air jer.....berbaloi ngan sewanya.... Umah aku ni kat tengah2.....ada tiga buah umah, kiri dan kanan...so pencahayaan dan udara tu kureng la....menyebabkan habuk banyak sesangat.....kejap jer lap perabot...petang tu dah berhabuk balik...yg plg aku kasihan anak2 aku la...kerap batuk.....
  1. Panas weh...kalau udara susah nak masuk ni....rimas pun ada....kan best kalu keje kerajaan, boleh buat loan beli umah. Dah memang citer2 aku n Hubby nak beli umah ni tp duwit tak cukup lg...mcmn nak cukup asyik shopping jer...
  2. Takder laman....cian kat anak aku ni...asyik terperap jer dalam umah, tak boleh nak main2 kat luar...yer la umah dah tingkat satu.....cian oooi....si kakak tu asyik buat perangai jer coz boring sgt....dah la takder kawan2....rasanya kalau ada laman umah, dah jadi tadika da...siap ada taman permainan lg....
  3. Susah nak deco dan hias umah....Mr. Hubby ni dah pakar bab2 deco2 ni dah keje dia kat luar tu...sakit ati gak tgk dia hias cantik2 umah/opis org......tp kalau nak buat kat umah ni tak dpt la......rugi la....kitchen kabinet kat umah ni pun yg hubby buat.....kalau nak pindah tak tau la,,,,,kena tanggal balik la...kalau nak sedekah kat sini....rugi woi!!....bukan murah....
    Kesimpulannya...aku memang nak pindah walaupun aku suka stay sini...ramai jiran2...suasana meriah...dekat ngan pasar, bandar.....tuan umah yg terlebih peramah....memang aku suker semenya tp aku terpaksa....

    Read more...

Thursday, 14 April 2011

Resepi Puding tembikai



Hari ni aku nak bagi satu resepi yg cantik dan sedap....Puding buah tembikai....dek keranan kawan2 ada minta resepi ni, so aku masukkan teruslah bila ada kesempatan ni...jap lagi ada tempahan cupcake. Resepi ni aku amik dari blog citarasawan . Memang menjadik cuma aku ni jenis tak sabar....cepat sangat nak potong blum sempat kaler hijau kering lagi...pastu anak2 aku plak sibuk nak makan...terpaksa potong awal2....tu yg comot dan tak cantik ni...tapi takper rasa tetap sedap....puding ni aku buat dalam bekas bujur....kes acuan bulat takder dan pakai dua kaler ...yg kuning aku letak kismis dan yg merah aku letak coklat chip....kat sini aku letak resepinya....
c& paste dari blog kak wan


Puding Semangka / Puding Tembikai

Bahan-bahan
25gm serbuk agar-agar
350gm gula pasir
500ml air
500ml susu segar
4 biji putih telur
1 sudu teh esen rose

Loyang 9'

Hiasan
2 sudu teh pewarna merah (utk isi tembikai)
1 sudu teh pewarna hijau (utk kulit tembikai)
kismis / blackcurrent sebagai biji
berus untuk mewarna kulit tembikai



Cara-cara :
1.  Satukan serbuk agar-agar, air, susu dan gula, sebatikan dan masak hingga mendidih.  Masukkan esen rose.  Ketepikan biar agar-agar suam sedikit.
2.  Pukul putih telur hingga kembang dan bertanduk (pekat dan keras), masukkan satu senduk agar-agar, menggunakan hand mixer pukul perlahan-lahan hingga rata.  Masukkan lagi agar-agar sedikit demi sedikit ke dalam putih telur dan putar hingga rata dan tidak berketul.
3.  Tuangkan ke dalam loyang / acuan yang di basahkan terlebih dahulu.  Letak pewarna merah di tengahnya.  Menggunakan lidi atau garpu, kacau pewarna merah perlahan-lahan tetapi jangan menyentuh dasar acuan atau tepinya.
4.  Atur kismis / blackcurrent sebagai bijinya.  Masukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.
5.  Keluarkan agar-agar dari acuan dan warnakan luarnya dengan pewarna hijau sebagai kulit.  Biarkan pewarna kering
Read more...

Resepi cream puff

Semalam pukul 3 pg disaat2 kebulur sgt, sempat aku buat kuih ni...myfeberet ni....banyak kali jg aku buat kuih ni dari pelbagai resepi tp aku betul2 tabik kat blog kak wan....(resepi citarasawan) kerana resepi2 nyer best2...kali ni aku c/p resepi cream puff nya dan betul2 menjadik!!!senang saja resepinya dan cepat disediakan....
Belum dibakar lagi.....

Dah siap...pakai cream kastad...amik dr Myresepi.com...betul2 sedap...tak sampai 10 minit...licin!!!!!

Resepi :
Bahan2nya:
65g tepung gandum
secubit  garam
50g mentega
150ml air
2 bj telur (pukul sdkit)

  • Ayak tepung dan garam
  • Jerang mentega dan air hgga mentega cair,biarkan mendidih sekejap.
  • Tutup api dan masukkan tepung gandum, kacau laju hgga sebati dan tak melekat di periuk.
  • Biarkan suam sekejap.
  • Masukkan telur kedalam adunan tadi dan putar sehingga sebati
  • Masukkan kedalam piping beg dan paipkan bentuk dikehendaki dioatas dulang yg dialas aluminium foil.
  • Bakar pd suhu 220c selama 25 minit.buka ketuhar dan cucuk dgn ujung pisau kemudian bakar semula selama 5 minit.
Untuk inti kastad: 1 sudu besar tepung gandum
1 sd besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu cair/segar
1 sudu besar butter
1 biji telur

Cara2:
Campurkan tepung gandum/tepung jagung/gula
Masukkan 2 sudu susu/kacau sebati dan masukkan susu selebihnya dan telur
Panaskan di atas dapur api slow kacau sehingga pekat
masukkan butter dan kacau lagi sehingga kental.
biarkan sejuk.
 



Read more...

Tempahan kek bola lg...last minute order....


Read more...

Tuesday, 12 April 2011

Rainbow Cake - step by step

N3 weekend yg lepas tp tak sempat nak upload pic, so arini bila ada skit masa aku up date blog ni terus masukkan resepi ni...kebetulan ramai kawan2 yg tanya mcmn nak buat kek ni...resepi ni aku amik dari web Marthastewart.com. Resepinya skit aku ubah...

Bahan2:
3 cawan tepung
1 cawan butter
2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan susu segar
5 biji (A) putih telur
4 sd teh baking powder
1/2 sd teh garam
2 sd teh esen vanila
Pewarna : merah/kuning/oren/hijau/biru/ungu


* Sapukan dulang dengan shortening.
  • Ayak tepung/baking powder/garam (gaul semuanya sebati)
  • Pukul butter + gula hingga kembang/putih
  • Kelajuan slow,masukkan putih telur. adun sebati.
  • Masukkan esen vanilla dan gaul.
  • Akhir sekali, masukkan tepung selang dgn susu.
  • Bahagikan kpd 6 bahagian dan masukkan warna....
  • Bakar pd suhu 180c selama 15-20 minit....
Untuk Aisingnya saya pakai buttercream aising jer....
  • 500g krimwell
  • 240g gula aising
  • 30g air putih
Gaulkan air + gula asing hgga sebati
Masukkan krimwell dan putar hgga kembang.




putar butter dan gula

masukkan esen vanilla...next, masukkan susu selang ngan tepung skit2


kacau hgga sebati

masukkan kaler...

siap.....si kakak enjoy tgk kek kaler2...licin icing dimakan nya...


boleh hias ngan whipping cream or buttercream
 

Read more...

Saturday, 9 April 2011

Aku cayang laki aku!!

Sayang dr ibu....
tetap bersama anak....
Tetap hiburkan anak2

Sentiasa menyayangi anak2

Kemana pergi tetap bawa anak2...

Tolong jaga anak2

Untuk apa saja....


Dimana jua...

Walau pun sakit...


Peace untuk abah!!!

Tawa riang utk abah...







 Aik!!!! pepagi dah semacam tulis intro ni...hehehehe bukan aper, dalam hati aku ni dah berbuku2 tak terluah perasaan sayang ni.....kalau nak hurai satu2 memang banyak la, tapi hari ni aku nak citer kes aku pada pagi semalam...kalau nak citer aku ngan mrhubby ni memang tak sebulu....kalau berborak memang susah la nak baik2...mcm bertekak jer gayanya....aku rasa memang betul2 tak sefahaman la dgn mrhubby ni....kalau nak jadi isteri kpd en Muhamat Latip Rasmin ni, kena cukup ketahanan mental....kena kuat....

Bukan aku nak cakap pasal buruk2 tau...tp mrhubby ni punya skit suka dera mental aku...dia punya mulut...mak oooii mcm pompuan kalau bercakap....sakit hati tol... tp aku cayang laki aku....

Nak tau naper??????........

Berkilat ni...hubby beli
  • Kalau aku nak aper pun selagi dia mampu dia akan belikan...(tp tahanlah ayat bebelan nyer dulu...)
  • Dier caring kat anak2, pandai layan anak2...jaga anak2
  • Walau aku tak pernah dengar "I love U"...hikhikhik  (geli plak....) tp aku tau dia syg kat aku....
  • Kalau aku merajuk dier takkan pujuk tp  dia pandai sejukkan hati aku...
  • Aku ni panas baran, tp dia betol2 penyabar....
  • Dier ni jarang puji masakan aku tp slalu suruh aku masak, sggp g beli brg2 dapur sampai beratus janji aku masak....
  • Hobi aku yg suka memasak ni dimodalkan olehnya....cakap jer nak beli aper dier akan hulur....
  • Kalau aku sakit dia yg paling risau ...cepat2 hantar aku g klinik, takut nanti tak dpt nak mkn masakan aku nanti....
  • Kalu aku stay kat umah adik aku or blk kg tanpa dier, nampak sangat mukanyer cam tak ikhlas bg izin...pastu asyik ckp aku lari dr umah plak....ek eleh!! dah minta izin dah tandanya rindu la tu...
  • kalau dia bising2 kat aku, sajer jer aku buat muka sedih pastu buat2 alirkan air mata. conpem dia rasa bersalah...terus layan aku baik2 hehehehe (taktik.....)
  • Sebab dia hati lembut dan sensitif walaupun ego tinggi mengunung.....
  • Walaupun banyak mana masalah dier, tak penah dier citer kata aku seme nyer dier settlekan sdiri...(kadang2 terpaksa aku curi2 buka phone dier bc sms nak tau apa masalah dier) ...risau kalau muka dah tahap cipan dah berkerut2...(sorry yer bang....)
  • Walaupun ongkosnya tak banyak tp kalau aku minta duwit tetap dier bg....biar dier susah jgn aku n anak2 susah
  • Tapi yg aku tambah2 cayang coz arini dier beli mende kat atas tu utk aku...walau tak ckp tp aku tau dier cian kat aku asyik pakai pengukus kecik padahal tempahan beratus.....suker...suker sangat...thank cayang....muaaah!!!!.siap modalkan lagi, untung aku amik hikhikhik
Aper pun... walaupun kita tak sebulu, tak sefahaman, tak sependapat, bagai api dan air tp tu semua yg membuatkan kita saling memerlukan antara satu sama lain....

* Buat  mr hubby baca.... sy tak kisah hidup susah bersama, sy tak kisah jaga abg kalau sakit, sy takkan pg mana2, takkan merungut...tp kalau abg berubah hati....sy akan pg bila abg betul2 senang hati dan senang hidup kerana hati saya takkan tenang kalau abg susah.....
Read more...

Kicap Kipas Udang tiruan....

Artikel ni aku C&P dari blog teratakkarmo.

Sama2lah kita berkongsi info yg berguna ni...

LAGI PERBEZAAN KICAP CAP KIPAS UDANG TIRUAN DAN ASLI EHSAN DARI PIHAK ZARAFOODSTUFF

Terlebih dahulu aku ingin mengucapkan berbanyak terima kasih atas balasan email dari pihak ZARAFOOD iaitu Syarikat Pengeluar KICAP CAP KIPAS UDANG yang telah memberi maklum balas mengenai pertanyaan aku semalam jadi kali ini aku ingin berkongsi dengan semua agar kita sebagai pengguna dapat mengelak dari tertipu oleh Pihak yang tidak bertanggungjawab ini. Dibawah ini aku sertakan maklum balas email dari pihak ZARAFOODSTUFF dan juga perbezaan untuk mengenal Produk Tiruan ini.

ASSALAMUALAIKUM
Yang Dihormati En Azhar Ramli, merujuk emel saudara, pihak ZARA disini sebenarnya telah mengesan kewujudan kicap tiruan ini (botol kecil sahaja)  sejak bulan September dan kami tidak membuat publisiti yang meluas berkenaan perkara ini kerana ingin menangkap dalang sebenar yang menjalankan kegiatan ini.  Alhamdullialh setakat ini kami telah mengesan beberapa pengedar haram tetapi masih gagal lagi mengesan dalang yang terlibat.
 
Untuk pengetahuan saudara Azhar sebagai rasa tanggung jawab pihak kami telah membuat bancian disemua kedai runcit dan mini market diseluruh Malaysia bermula pada bulan September dan telah berkerjasama dengan pihak KPDN untuk memberi amaran  dan merampas kicap tiruan daripada peruncit telibat.

Untuk  jangka pendek bagi mengurangkan impak kepada pengguna pihak kami telah membuat pembaharuan kepada capseal dan label untuk memudahkan pengguna membuat perbandingan diantara kicap tiruan dan asli. Produk dengan Label baru digunakan bermula pada penghujung September hingga kini dan boleh didapati di Hypermarket dan semua kedai-kedai yang lain.

Jika pengguna masih menjumpai produk kicap dengan label lama (Capseal hitam) sila buat perbandingan seperti gambar yang dilampirkan disini sebelum membuat pembelian. Pihak kami mendapati dari segi pembungkusan, 98% peniruan sama  dengan yang asli menjadikan pengguna susah untuk melihat perbezaan.
Dari segi rasa memang tidak sama kerana produk tiruan banyak mengunakan air biasa, pewarna dan bahan pemekat , gula serta garam dan tiada rasa lemak (Umami). Berbanding produk asli yang menggunakan peraman ekstrak kacang soya yang mempunyai rasa lemak(umami) seakan rasa monosodium glutamate(ajinomoto).

Oleh itu pihak kami sekali lagi  sangat mengalu-alukan peranan Saudara Azhar untuk menyebarkan maklumat ini kepada pengguna  setia kami yang lain. Kerjasama saudara amat kami hargai.
Ok kata bawah ni ditunjukkan bahagian yang pengguna kena lihat untuk memastikan produk yang dibeli Asli atau Tiruan.

Rasa produk tiruan adalah sangat berbeza dari produk asli. Produk tiruan mempunyai rasa kurang MANIS, BERBAU MAUNG DAN DIPEKATKAN DENGAN MENGGUNAKAN BAHAN PEMEKAT(TEPUNG) DAN WARNA YANG AGAK CERAH.  Terima Kasih Sekali lagi kepada pihak Pengeluar atas Maklumat yang telah dikongsikan.
Diharap maklumat ini dapat membantu sesiapa sahaja pengguna KICAP CAP KIPAS UDANG ini dari tertipu dan aku berharap korang kat luar sana sebar-sebarkanlah agar jangan tertipu dengan Pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...