Jom klik sini dulu.....

Friday, 25 March 2011

order apam polka dot lagi.....

Entry semalam ni yang tak sempat aku masukkan.....apalagi kalau bukan apam polka dot ni....tiap2 hari melayan kuih ni sampai mata aku pun dah dot dot dengan kaler2 yg meriah gitu.....jom layan lagi pic apam ni tempahan dari kengkawan kat luar sana...thanks kpd kawan2 yer....nexttime order lagi yer....
Apam yg belum dikukus.....

Dah siap packing dah....reganya Rm22/60 biji .ada filling jem strawberry,coklat dan peanut butter


Read more...

muffin coklat Rich.....sedap!!!!

hik hik....gunungnyer senget2.....

nyum....nyum.....sedap!!!
Arini plan nak wat muffin jer, sedang aku godek2 tu mcm best jer bila baca entry akak nor ni....blog kaknor ni salah satu blog yg aku suka masuk sebab dalam blog dier banyak info2 dan resepi yg best2....memang selalu la aku entry sana dan amik dier punya info tu...kali ni aku nak try buat muffin plak...tima kasih kaknor coz sudi kongsi resepi yer....kalau nak resepinya kat sini 
atau aku dah C/P kat bawah ni....


CHOCOLATE CHUNK MUFFINS
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang (k.nor guna cooking choc biasa)
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)
Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

* cara menghasilkan homemade buttermilk:
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt

Read more...

Taktik lelaki bila pujuk pompuan....

Halo...morning2...arini pepagi lagi aku bersiap, konon nya nak siap2 nak g pasar....barang dapur banyak dah abis, pastu dah janji ngan anak dara aku ni nak beli telekung semayang tok dier.....nak ajar dier semayang....tapi tu la.




tetiba jer mrhubby cakap arini saya kena kuar awal, banyak keje nak settle....petang plak ada game boling....huhuhu, ayat pertama yg aku dengar tu aku tak kisah ler coz keje tp ayat kedua tu nak g main boling tu yg buat aku terdiam...bukan tak kisah tp pendam tak puas hati ....bukan aku nak join gak, bukan aku tak bagi dia main tapi......adalah apa yg aku tak puas hati, hal umahtangga tak boleh kecoh2kan...abis2 luah jer sikit2 jgn lebih2 dosa.....mulalah plan nak wat aper arini....hehehe tetiba dapat idea nak menge"pau" mrhubby ni....dah alang2 dia keluar mengenjoykan diri diar apa kata aku pun enjoykan diri aku jg...kui kui kui.
So, dengan muka rilek , aku cakap

"bah, bak duit skit nak kuar ngan kawan la....."

"nak pg mana? duit ibu kan ada"

"ala....tak cukup la bang, nak kuar shopping ngan kawan, bw anak2 lag, naik teksi lg..."

"ooooo...."

tetiba jer mrhubby seluk poket dan hulurkan beberapa helai not kaler biru kat aku...kehkehkeh..pandai betul aku amik kesempatan.
Actually, aku bukannya nak kuar sangat pun..tp saja nak ubat ketidakpuasan hati aku ni ngan duit...(btl2 mata duitan....)hehehe
tp tak dinafikan, sikap kaum lelaki sekarang ni..pandai tutup masalah dgn duit...asal pompuan marah, merajuk , sedih maka dihulurkan duit srh g shopping la...beli tu la beli ni la....yg pompuan plak, bkn nya mata duitan sgt pun tp tu jer pilihan yg ada...drpd rugi merajuk kosong jer, lelaki bkn pandai pujuk sangat pun baik amik....betulkan???




Read more...

Thursday, 24 March 2011

gelagat anak2.....

syok menulis..

mulut tu asyik muncung jer....

hehehehe dah tau kena snap...malu2 kucing plak

huarghhh!!!!! ngantok..

syok menulis kat table, sronok dapat duduk kat table kakak, nasib kakak tido....kalau tak sentuh pun tak dapat

ni dah tahap bosan la ni...kakak plak dah bangun

kakak bangun tido jer terus mewarna

dah tak boleh lepak kat meja kakak dah...nanti kakak marah.....
Ni time aku free, duduk goyang2 kaki....sambil tengok keletah anak2.....
Read more...

tempahan dan makan2...

Erk!!! terpusing plak....

Butter cupcake topping with choclate buttercream..

hehehehe aku memang fail bab2 deko ni....




monster cc

simple fondant cc...just nak perabih lebihan fondant jer...

ni yg aku suka, moist choc kek kukus punya....sedap......


tercipta la ia....utk mkn2....comot tol....

sekejap jer dah nak abis....budak2 suka....next time buat topping ganache plak....

ni plak antara tempahan , tengah sejukkan...byk lg tak siap ni....


Read more...

Sodium Carboxymethyl Cellulose @ Sugar glue....


Tadi semasa aku kat kedai menjual peralatan bakery baru lah aku ternampak satu serbuk ni , namanya CSC....atau nama senang nya....sugar glue.
Kegunaannya dicampurkan dengan fondant untuk menjadi 'modelling paste'. Modelling paste adalah sesuai untuk membuat atau membentuk figurine. Sukatannya: 250gm fondant + 1/2 teaspoon CMC.Dan jika ditambah air, CMC akan menjadi 'sugar glue' . Sugar glue adalah gam untuk menggabungkan figurine. Sukatannya: 1/2teaspoon CMC + 2 table spoon air suam. Biarkan semalaman,Simpan dlm peti sejuk. Ia tahan selama 2 minggu. Ni aku amik dari satu blog, ntah aku lupa plak...next time aku link blog akak ni....
Read more...

Tuesday, 22 March 2011

Gara-gara jamu aku tak bleh tidooo....

Huaaargg....ngantok tp naper la mata aku ni tak boleh tido, dah 2 mlm mcm ni....huk huk huk....mula la kepla otak aku ni berpusing2.....ish nape la mcm ni...tgk hubby n anak2 tido lena jer....baring bangun baring bangun...naper ni...
ish!!! baru aku ingat 2 hari lepas aku ada beli satu jamu yg agak femes skrg ni....jamu...tutttt...mana bleh bagitahu nama jamu tu nantikan aku plak disalah hina produk huhuu....jamu ni bkn untuk batin2 tau...ni jamu utk wanita, untuk dalaman...kesihatan.....diulangi kesihatan dalaman....yer la....setahun lg dah nak masuk gerbang 30 an, anak dah dua...so terpaksa la aku makan mende2 mcm tu...tu la, dulu mak aku suh jg badan, kesihatan masa muda2 aku tak nak....buat ikut sedap badan jer...makan itu ini...skrg baru terasa sengal2 nyer.....seksa tol....
berbalik pd jamu ni...aku dah buat research kat internet,newspaper n media2 yg ada., jamu ni agak femes sekarang...bab kata stacy meletops!!!! so aku pun try la, lg pun harga nya tak mahal tak sampai pun rm50 iinggit....mybe ni kesan awal kot....mana tau badan aku ni banyak sesangat toksin yg bersarang....tu yg dok berperang dengan jamu tu kot....kot kot laa....hehehehe...subuh2 ni rasa cam merapu plak tp memang kenyataan....okay la....dah alang2 tak bleh tido....bleh ar siap2 g pasar, semalam hubby bawa balik durian...banyak tu kawannyer bagi...segar dari kebun....sebiji aku sorang, sedap sesangat...ish meleleh air liur aku ni....
lemak2 manis secukup rasa heheheh...mcm masakan plak....resepi arini bubur kacang durian tambah plak ngan pulut kukus...sedap weh....kebelakangan ni aku tak bleh  letak pic coz kamera aku ada problem.....tak tau bila akan settle....solution nyer...kena beli baru la ni...k
Read more...

Saturday, 19 March 2011

Citer aku dan Cupcake aku....

Salam semer...agak lama tol aku tak kuar dalam blog ni.....citer memang banyak tp sibuknya mcm biasa lah...dgn umahtangga, anak2, tempahan cc....blum lagi kalau angin kus kus datang....hehehe
Hari ni aku nak citer skit pasal cupcake aku ni....dulu aku bila bosan, tension dan lebih2 lg kalau nak marah kat sesaper...(moody la....)...aku akan masuk dapur....amik tepung, bekas, mixer dan apa2 yg patut aku akan uli ler apa2 yg patut janji angin tsunami aku ni reda.....maka akan terciptalah mcm2 kuih dan kek....makin aku geram/marah makin sedap kuih aku ni...hehehehe....

Tapi...yg aku amat2 bersyukur drpd angin tsunami aku ni boleh tercipta plak bisness ni...Alhamdullilah....ada juga rezeki aku hasil drpd mood berangin aku ni.







So dgn itu, aku nak perkenalkan skit kuih/kek cawan aku ni...dan kepada sesapa yg nak oder bleh la kontak or Pm aku yer....

Aku jual 2 jenis kek cawan memandangkan jenis ni yg paling pengkritik2 aku suka dan katanya sedap...
  • Kek cawan vanilla
  • Kek cawan coklat moist kukus
Kek cawan vanilla + buttercream icing (dijamin krg manis)
RM1.60 sebiji/ RM40 perbox(25bj)
Hiasan deco atas permintaan.

Kek cawan coklat moist kukus (jugak kurang manis....)
RM1.80 sebiji/RM45 perbox (25bj)

Apam polka dot (pilihan pelbagai filling coklat,jem nenas,strawbery, penut butter dan kaya)
Pilihan warna atas permintaan.
RM25/50 biji
papercup no. 8.
Read more...

Sunday, 13 March 2011

Shopping....shopping....shopping, aku sukerrr!!!!

Dekat 2 minggu aku tak berblog ni...bukan takder citer tp takder kat umah, seminggu aku balik kg kat terengganu tu....susah ler nak ber tenet tenet ni....rest cukup2 time kat kg ...bila mood dah ok skit baru ler aku layan n3 blog ni...arini aku nak citer pasal shopping...naper ???/ coz  arini aku pg choping ngan myhubby n aku suker sesangat laaa.......apa tak nyer ada org blanja..thanks to myhubby coz dgn ikhlas merelakan aku mengikis duit mu itu....hahahaha....dekat seribu lebih habis weh....giler punya shopping.

Apa yg paling aku hepi sangat ni adalah kerana aku dapat mixer baru dan tambahan bonus blender baru....yeaaaahhhh!!! yeahhh!!! aku suker...aku suker....
Thank cayang....bucccuk bucukkkk...menyampah ker??? jangan baca heheheh....hati aku dah suker sangat ni.....sesangat....walau pun mende tu tak la mahal sangat tp aku memang hargai sesangat la....malam ni aku sanggup tak tido nak godek2 resepi , al maklum lah nak test power mixer baru tu.....pagi nanti nak p kdai...beli bahan2 buat kek....harap2 menjadi lah....arini aku nak try macaroons dan red velvet cupcakes..insyaallah jadik....cayokk2...
Kalu jadi...ader ler n3 esok lusa pasal mende tu yg pasti hati aku berkobar2 nak buat ni....
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...