Jom klik sini dulu.....

Friday, 25 March 2011

muffin coklat Rich.....sedap!!!!

hik hik....gunungnyer senget2.....

nyum....nyum.....sedap!!!
Arini plan nak wat muffin jer, sedang aku godek2 tu mcm best jer bila baca entry akak nor ni....blog kaknor ni salah satu blog yg aku suka masuk sebab dalam blog dier banyak info2 dan resepi yg best2....memang selalu la aku entry sana dan amik dier punya info tu...kali ni aku nak try buat muffin plak...tima kasih kaknor coz sudi kongsi resepi yer....kalau nak resepinya kat sini 
atau aku dah C/P kat bawah ni....


CHOCOLATE CHUNK MUFFINS
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang (k.nor guna cooking choc biasa)
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)
Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

* cara menghasilkan homemade buttermilk:
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...