Jom klik sini dulu.....

Tuesday, 16 October 2012

Resepi Apam Dewa

Salam dan selamat pagi, pagi ni nak share resepi apam dewa yg aku amik kat FB...tu pon sebb geng FB yg promote kuih ni.....
nak membuatnya amat2 la senang dan ringkas...bahan2 pon senang....

Pssst : Jgn lupa klik iklan kat atas n tepi sebelum baca...tq

APAM DEWA (fb Roslina Shaharuddin)
Bahan: 


6 biji telur ayam
1 1/2 cwn gula halus.
1 sudu teh esen vanila /sunquit....
1 sudu kfc. Ovelet
2 cawan tepung gandum...


Cara2nya....

Pukul telur ayam sehingga berbuih pastu masukkan gula dan ovalette

pukul sampai kembang dan ringan (double triple kembang)

Masukkan esen vanila

Pastu Masukkan tepung gandum dan mix sebati...

Nak cepat pakai ler mixer yer...kalu rajin sangat pukul la sampai kembang

asingkan mengikut warna yg disukai

masukkan dlm loyang yg dialas dgn minyak masak

pastu kukus ler
anggaran masa dlm 1 jam atau lebih api sederhana

Pengukus tu panaskan dulu airnya dan lapik penutup dgn tuala atau aloyfoil....

Babai ...dah siap blh makan atau sedekah kat jiran2.....

Mudahkan........





Read more...

Wednesday, 10 October 2012

Rahsia Apam anda nampak montok dan comel..........

Korang nak tau tak  kalau nak buat apam polkadot nampak mcm ni?

Montok dan gemok2

satu jer Rahsianya...
                                                         JANGAN KEDEKUT!!!


kALAU ISI DLM CUP TU ..ISI PENUH2....wlpon lepas ni kompem penat nak cuci acuan ni....


So, bila dah masak akn jd mcm ni....gebu montok  jer....

KALAU NAK WARNA APAM CANTIK

Jangan kukus lebih dr 15-20 minit..nanti kalernya pudar....

                               

Read more...

Tuesday, 9 October 2012

Mala nak story skit - Produk Muka SF Beauty



Assalamualaikum
Pagi ni Mala nak citer skit
pasal satu produk kecantikan
sekarang Mala dah jadi dealer produk ni tau
sebenarnya mala ni mmg susah nak jual produk org lain
sebab tak yakin
yerla
kalau customer tya mcm2
mcmn mala nak xplainkan  coz bkn mala yg buat produk tu lainlah kalau kek yg mala jual
Mala tau sebab mala yg buat sendiri
 Produk ni namanya SF Beauty
Mala berani promote coz Mala dah try sebulan lebih dah....skrg dah seminggu Mala tak pakai
kehabisan stok
just pakai sabun jer
tp muka mala ALhamdulillah
still ok dan canteeeekkkk hehehhehe
 Nak story mory skit yer....
Set Vitamin E.utk kulit kusam, jeragat dan kering...Mala pakai set ni ya
SF Beauty vitamin C - Utk sensitif,  kulit jerawat, berparut dan berminyak


Sf Beauty ni sesuai sgt utk kulit yg kusam, jeragat, jerawat, berparut jerawat...tp yg paling best ia cepat utk mencerahkan kulit dan menipiskan jeragat
Sepanjang pengalaman Mala pakai produk ni
alhamdulillah...
Muka mala telah pudar kesan jeragat
nak kata ilang 100% tu belum lg la....
skrg ni dlm 90%
slow2 kayuh kata org kan....
Sapa2 yg berminat blh la PM mala kat Fb atau add mala FB normala Arifin
Kalau nak senang SMS je or coll di no 019-252 8041
kalau malas n nak free lg whap App je kat no Mala ya....
Tak caya??? percaya la...ni mala bg testimoni muka Mala sendiri dan juga adik2 Mala yg telh mencubanya.....
okay....
Selamat mencubaaaa........

Rupa isi SF Beauty ya


KANDUNGAN SF BEAUTY

Selain kunyit, kandungan yang ada dalam produk krim siang Sf Beauty ialah temulawak. Sejenis tumbuhan herba yang turut kaya antioksidan yang melambatkan proses penuaan, turut berkesan mengubati jerawat dan merawat bintik2 hitam pada kulit.

Krim malam Sf Beauty pula diperkaya dengan sumber tumbuh-tumbuhan pergunungan serta zat tambahan darisarang burung walit. Ia berupaya menyubur dan merangsang sel kulit agar sentiasa awet muda, halus, licin, lembut dan anjal. Selain menyegar dan melembabkan kulit, khasiat sarang burung walit juga boleh mengurangkan kedutan halus serta mencerahkan wajah.

Bagi sabun pembersih pula, ia ada campuran ekstrak buah-buahan dan madu lebah. Keistimewaan madu lebah memang sudah diketahui umum dalam memberikan kesihatan dan kecantikan kulit sejak zaman berzaman.

Gunakan set produk Sf Beauty secara teratur dan hasilnya pasti memuaskan hati anda. Ia produk yang selamat dan tiada kesan sampingan, malahan tidak membuatkan kulit kembali gelap atau kusam sekiranya pengguna berhenti menggunakannya.

Ni Testimoni dari muka Mala sendiri ya...
Ni Testimoni muka adik Mala..muka dia ni sensitif, berminyk, dah pakai macam2 tp still ada  masalah...jerawat suka naik surut je...lg satu habit adik mala ni suka garu jerawat ngan kuku, pastu ada bekas parut....dia yg memula dulu try SF Beauty ni...seminggu pakai Mala dah nampak kesannya terus Mala order utk Mala.....

Ni pon Testimoni Adik mala jg...Ainun... Kulit mukanya mcm muka Mala..tp jeragatnya lg teruk...suka pakai mcm2 produk pastu make up...lg satu dia ni keje kat Terenggnu...dekat pantai...pg keje pula dgn motor....mmg ketara la sunburn dia ni...mcm topeng...bila dia tgk Mala pakai, terus dia nak pakai...tp Mala ckp beli sdiri hehehhe...time tu Mala bkn dealer lg....tuptup dia beli sendiri....yg best...dia pakai dlm 4 hari dia coll mala...muka mengelupas skit dan rasa pedih....Mala ckp jgn stop...muka cap Ayam tu...nak buang sel kulit mati...tggu seminggu....dan alhamdulillah lepas 2 mggu dia ckp bdk2 opis sibuk tya produk apa dia pakai nampak cantik berseri putih tegang .....hehehehehe

Ni la testimoni 3 beradik...lepas ni kakak Mala dan Mak Mala pon sibuk nak pakai...tggu testimoni dr mrk nanti ya........
Selepas sebulan...
Tanpa make up ya Mandi pon belum ni hehehehhe


SF beauty penemuan daripada sumber semulajadi utk rawatan kulit yang ringkas bagi menyerlahkan kecantikan semulajadi. SF beauty bertindak meningkatkan metabolisma kulit dgn penjanaan sel-sel baru, merencatkan proses penuaan, mengurangkan garis-garis halus, menambahkan ketegangan kulit dan mengekalkan kelembapan semulajadi agar kelihatan muda sentiasa.

Sf beauty merupakan produk daripada Kelantan yang dijual secara perseorangan. Ia tidak dijual di mana-mana kedai atau salon kecantikan. Namun keberkesanannya membuatkan permintaan semakin tinggi saban hari. Mengikut pengasas produk, kini permintaan mencecah 4000  set untuk setiap minggu. Sf beauty boleh didapati melalui pengedar yang sah dan juga boleh diberi secara online melalui kami. Jangan risau berkenaan status KKM dan ketulenanya, kerana kami merupakan stokis utama SF beauty di bawah seliaan pengasas sendiri.

SF beauty terdapat 2 packaging yang berlainan iaitu bekas kaca dan juga plastik. Bekas kaca adalah untuk dipasarkan dikalangan orang-orang kenamaan dan tertentu sahaja. Ini adalah kerana pengguna sf beauty adalah terdiri drp beberapa golongan termasuklah golongan kenamaan. Namun pengguna tidak perlu risau kerana ia adalah produk yang sama. Terpulang kpd anda mahu yang bekas kaca atau plastik. Tapi kami dimyshop2u memilih bekas plastik untuk dijual supaya memudahkan proses pengbungkusan dan penghantaran.

Mengandungi Vitamin E utk merawat muka dengan menghilangkan jerawat,jeragat,bekas jerawat, mengecilkan pori-pori serta mencerahkan kulit muka anda.

(bagi yang kulit berjeragat dan pigmentasi sangat lah di syorkan)

Kelulusan KKM



SF beauty telah mendapat kelulusan KKM. Anda tidak perlu meraguinya kerana tiada bahan merbahaya dalam produk ini. Boleh semak status kkm dengan Biro Pengawalan Farmaseutikal.

SF beauty Soap : NOT 110600593K
SF Day Cream : NOT 110600594K
SF Ninght Cream: NOT 110600595K



Panduan Penggunaan 

- cuci muka dengan sabun 2 kali sehari
- gunakan krim malam pada malam hari
- gunakan krim siang pada siang hari(sbg pelindung uv)
jika awal penggunaan muka terasa pedih, hentikan penggunaan krim malam tetapi teruskan dengan krim siang dan sabun. selepas 2,3 hari gunakan semula krim malam.

Antara kesan awal yang biasa ialah rasa gatal di tempat yang bermasalah dan pengeluaran minyak berlebihan(biasanya kesan ini hanya sementara dan akan beransur kurang). Kadang kala bagi kulit yang kurang mendapat penjagaan sebelumnya akan berlaku sedikit penggelupasan HALUS di bahagian bermasalah.

Berapa lama kesan??

1- 3 minggu sudah nampak kesanya. kulit akan mendapat kelembapan semulajadi.

Read more...

Monday, 8 October 2012

PROMOSI SEMINGGU SEMPENA AIDILADHA

Kepada sesiapa yg teringin

atau mengidam nak makan kek yg murah dan sedap
kat sini Mala nak promote skit
sempenan Aidiladha ni
Mala buat Promosi kek kek dan biskut yang terpilih
Promosi ni hanya berlansung selama seminggu iaitu bermula pada 9/10/12 hgga 15/10/12
kepda sesapa yg  berminat blhlah contak mala di 0192528041 atu Pm di FB NORMALA ARIFIN atau whatApp Mala ya...




Tempahan utk aidiladha...utk yg low budget...6 jenis kek
Snowy cheezy cake rm35.00
Kek caramel RM35.00 
Kek coklat moist with Chocolate ganache rm45.00
Barbie Cake rm70 (simple deco)(1kg++)
Red velvet Cake with cheese cream rm90 (2kg++)
Moist chocolate Cuppies RM40/20bj

Sebarang tempahan mestilah disertakan deposit 50%
Memandangkan sy sorg yg buat maka amatlah limit order yg diambil
Lastminit oder tidak akn diterima
tq
Blh pm or sms sy utk tempahan awal..

TataNenas Gunting
Inti Homemade yg diparut
RM26/50biji


PROMOSI : BISKUT DAHLIA hanya rm18.00 sebalang (50 ++bj)

rangup dan gebu..
Insyaallah....
blh hubungi 0192528041 utk booking...

Read more...

Minnie and Mickey Mouse Cake

* jangan Lupa klik klik kat iklan atas ya...tq..hehhhehee
Layannnnn.....

 Theme Cake


 Kek Mickey Mouse with Figurine Mickey... customer request Buttercake, Redvelvet cake dan Chocolate Moist Cake...Sempena besday boy si bambam Irfan yg ke-1...Sgt2 comel anak2nya....










KeK Chocolate Moist...tema Minnie Mouse Oder dari Yus Sungai buloh...untuk anak daranya TQVM dik...







Redvelvet cake theme Mickey Mouse utk anak laki Azna ..kawan lama time balajar dulu...






Read more...

Sunday, 7 October 2012

Percutian di Gold Coast Morib

Assalamualaikum...

pe khabar seme..
arini Mala nak citer pasal satu tempat
mmg sesuai utk bercuti
nak2 lagi utk yg berkeluarga
ada anak2
ujung mggu lepas mala n family baru jer pergi
kiranya hadiah besday utk anak sulung Mala
bawa pg mandi2
sebetulnya
semua ni suami mala yg plan...
dia yg bayar dan booking bilik melalui online
kalau book online murah skit katanya
kalau normal price satu malam 
rm340.00 (somi Mala citer la...)
kalau online dapat rm290.00
dapat 2 kpg kupon breakfast utk 2 org dan 2 keping tiket utk masuk mandi2 kat water theme.
Rega tiket utk mandi
Dewasa RM35 sorg
Kanak kanak RM 20 sorg

Mala dah ada satu pengalaman kat sini
so kat sini mala nak nasihatkan
kalau nak makan better bawa jajan or snek sdiri
coz makanan kat sini agak mahal
dari pengalaman mala
hari pertama mala pg makan kat tepi Pantai Morib...
Ok nice dan cantik pemandangan kat sana
\dengan angin yg kuat
food court pon banyak...tp agak terkilan..makanannya blh tahan mahal dan sikit
mala ada makan kat satu kedai makan...tak lah byk sgt oder makanan pon simple2..tu pon dekat rm100...betul2 tak puas mkn sampaikan en.somi mala terpaksa mkn meggi cup mlm tu.kalau beli makanan kat kedai runcit bawah bilik hotel tu....ermmm apa yg mala nak ckp
kalau meggi cup kari tu rm3 sebekas...air tin rm2.50/rm2.90 setin...rokok dunhill rm12.00 dan banyak lg la yg mala kira harganya tak munasabah...
kat sana ada kopitiam...mula2 nak masuk kopitiam je..malas nak jalan jauh2 cari makan...tp bila nak masuk tgk dia punya list rega
Dewasa RM40++
kanak kanak RM20++
ermm..bila kita pg bercuti mestilah nak budget2 kan pembelanjaan kan....
Sarapan pagi pon agak mahal dlm rm20++ sorg....
So, kesimpulannya
beli siap je dari umah kan
murah dan jimat
Taman tema airnya memang cantik dan puaslah kalau mandi sana
bilik pon ok luas dan selesa
bilik air lagilah selesa sangat...cantik.......











Read more...

Resepi Creampuff

 Creampuff


assalamualaikum
Minta maaf kpd kawan2 yg minta resepi creampuff hari tu
betul2 takder masa
sibuk siapkan oder
pastu bawa anak2 pg bercuti pula
ni baru je sampai umah 
terus capai laptop
update blog
janji mesti ditepati k...ok maaf yer
kat sini sy letak satu resepi creampuff yg mala suka sgt buat
mala amik dari satu buku resepi dari chef Anuar
simple dan mudah

Resepi Creampuff

250ml Air
100g mentega - mala guna buttercup
1/2 st esen vanila
200 gram tepung gandum
6biji telur gred B - Mala guna gred A


Inti Kastad
(kalau malas....)
beli jer tepung instant custard 
200gr
instant custard
dicampurkan dengan 400 ml air/susu segar..kacau hingga pekat

(kalau rajin...)
1 cawan susu segar
1sb gandum
1sb tepung jagung
3sb gula
1biji telur
sedikit esen
1sb mentega

cara-caranya:-
Campurkan susu + tepung jagung + tepung gandum
+ telur + telur + esen vanilla dlm periuk
masak dgn api kecil
Ingat!!!!
kn sentiasa kacau hingga pekat
bila pekat masukkan mentega
kacau sebati dan angkat
sejukkan skit pastu masukkan dlm creampuff
senangkan...

Cara2 menyediakan creampuff

Didihkan air bersama mentega dan esen vanila
bila dah nampak mcm berbuih didih
masukkan tepung dan kacau cepat2 tau
biar sebati
pastu biarkan adunan sejuk k
pastu 
putar adunan sambil masukkan telur sebiji sebiji
putar hgga sebati
jangan putar laju yer putar dgn kelajuan sedang jer

* mala pakai periuk didihkan air+mentega+esen pastu biarkan sejuk baru putar 

masukkan dalam piping beg..b4 tu masukkan nozzle tau...kalau takder piping bag dan nozzle
amik jer sudu or icecream scoop
bulatkan atas loyang
loyang tu alas dgn aluminium foil(sapu butter skit yer)
senang, baru tak lekat
bakar pada suhu 170c selama 30 minit
depend pada oven korang la ya
kalau ikut oven mala dekat 40 minit gak
nampak mcm perang2 tu dh ok la
jgn tak perang nanti bila angkat akan kempis
tak chubby2 bolat2 nanti
bagi mala biar lama skit nanti kulitnya akan cruncy
sedap tau....

Selamat mencuba, bila dah try tu jgn lupa bg respon kat mala jadi ke tak....kalau malas nak buat order jer dgn mala yer.... dan satu lg...
jangan lupa KLIK KLIK kat ruang iklan kat atas dan belah kanan blog mala ya ...tq...








Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...