Jom klik sini dulu.....

Tuesday, 23 November 2010

cuti2

Errmmm...agak lama juga tak berblog ni,masa plak tak mengizinkan..kesibukan dan angin "m" makin kerap singgah kat badan ni.....lagi2 raya haji aritu sibuk balik kampung,buat qurban then family dr kg plak ramai2 datang cni...tu yg bz sesangat tu....
Read more...

Thursday, 4 November 2010

Japanese Cheese Cake dan Bingka ubi




Ermmm Hari ni,time kemas2 dapur,terjumpa plak ubi kayu yg di beli 3 mggu lepas...dah hampir lembik da sparuh,sayang nak buang so ,tetiba rasa cam nak makan bingka ubi......ari tu buat agak keras skit coz tak masuk kan telur so hari ni,try taruk telur plak....

800 gr ubi kayu(dalam 4 ketul sedang)-parut dan perah
11/2 gula pasir
3 biji telur gred A
1 sudu butter
650ml santan pekat
1 sk esen vanilla
1 sk garam
pewarna kuning

Cara2nya:

Kacau 3 biji telur sekejap,masukkan santan,pewarna kuning,gula,mentega,garam dan esen vanila.kacau sekejap bg sebati dan masukkan parutan ubi kayu yg diperah tadi,kacau lg hgga sebati.sapu loyang dgn mentega keseluruhan dalamnya dan bakar selam 1-1 jam 10 minit dgn suhu 220 c.Oven hendaklah dipanaskan dahulu.tada....siap...biar sejuk baru potong.

Untuk resepi Japanese Cheese Cake,aku ambil dari blog "Home Sweet Home"....sesangat sedap dan simple utk membuatnya....
Read more...

Wednesday, 3 November 2010

Cream puff dan mushroom linguine.



Sepatutnya ni n3 semalam,tp dek krn sibuk sangat....arini baru sempat masukkan.....hidangan linguine simple utk lunch dgn anak2,punyalah suka si kakak siap makan dgn tangan lagi,selera betul dan petang plak dgn rajin aku masak cream puff....kuih yg simple tp amat mencabar ....dah banyak kali buat tp tak pernah betul2 jadik.....tp aku takputus asa...insyaallah akan betul2 buat lg sampai menjadik...cayok...cayok!!!
Read more...

Dinner or Breakfast......???





Ermmmm....malam ni agak sunyi,abah plak keje balik subuh nanti,nak masak memang takder mood langsung,siang tadi sempat siapkan 'Red Velvet Cake'...teringin sangat nak makan,1st buat...alhamdullilah ok lah...walaupun tak cukup bahannya ganti ngan apa yg patut jer....so malam ni , angin 'M' tu dah datang balik....so,untuk anak2 ibu persembahkan menu dinner utk malam ini...'mushroom soup+sosej dan fresh milk....mcm breakfast menu plak tp,terima ajer lah...janji kenyang
Read more...

Monday, 1 November 2010

Puding Gula Hangus A.k.a Puding Caramel



Ermmmm ,Untuk N3 kali ni aku teringin untuk berkongsi resepi yang amat digemari oleh aku n sedara2 aku ni...resepi ni amat mudah dan senang dimasak. Kalau bulan2 posa ni,mau RM2.50 sepotong,Jangan tak tau puding ni amat laku coz ramai yg suke gler makan. Rasa yg lemak manis dan lembut ni memang tak puas.....

Resepi:-

1 tin Susu cair
8 biji telur saiz A
Sesudu besar tepung kastad (utk bg pejal skit n takder bubble kat dlm tuu...)
sesudu esen vanila
2 sudu besar susu pekat manis..(kalau suka gula pun boleh)

1 1/2 gula kasar

Cara2 :-

Panaskan gula dalam loyang diatas api perlahan dalam 3 minit,kacau hgga gula berubah keperangan(jgn hangit).....ibu tak tambah air.tutup api dan biarkan gula mengeras sekejap....

Bancuhkan bahan2 diatas,pakai senduk kayu jer ,sampai rata .....then tapiskan.masukkan dalam loyang yg berisi gula yg mengeras tadi masukkan dalam pengukus,kukus dalam 45 minit....penutup pengukus tutup ngan aluminium foil.....tada....siap.....Simple kan,bahan2nya pun mudah ajer.
Resepi ni aku memang selalu buat.....aku kurang suka kuih yg manis2 ni ,so dikurangkan gula.Hanya kuahnya jer yg manis.....so,balance skit.
Read more...

Kek Coklat Lembap topping dgn Choc Rice dan Badam @ RM12.00



Read more...

Kek Lapis Horlick Masam Manis @ RM20.00



Read more...

Biskut Sarang Semut @ RM15.00 (70 biji)



Read more...

Tat Nenas Gunting @RM23.00 (50 biji)



Read more...

Tat Gunting


* Adunan tat,inti nenas dan sebelum dibakar....

Tat berintikan jem nenas buatan sendiri,drpd nenas muda...rasa jem yg kurang manis dan ada rasa masam skit.....amat sesuai kpd mereka yg mengemari kuih ini...dijual dalam harga yg berpatutan dan anda pasti puas menikmatinya.sebiji rasa nak lagi.....tempahan boleh dibuat pada bila2 masa walaupun bukan pada musim perayaan.
Read more...

Thursday, 28 October 2010

Mukadimah....

Ermmmm....lama betul tak berblog ni....sibuk dgn rutin harian..dalam hati memang banyak yg nak diluahkan...nak di lepaskan sama ada suka atau duka .....Insyaallah akan ada kesempatan untuk aku nanti....
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...