Jom klik sini dulu.....

Monday, 26 March 2012

Kisah Apam Polkadot :Sedap dimakan Cantik dilihat.....resepi, stepbystep dan tips ....

Assalamualaikum....Tetiba jer saya rasa bersemangat nak menulis....agak ramai yg menanyakan tip2 utk membuat apam polkadot ni ....untuk  nampak gebu,lembut dan sedap....kali ni alhamdulillah , sy merajinkan diri utk menulis blog ni sebab anak2 sedang tido so takder gangguan nak berkarya panjang2 nanti....malas nak mukadimah panjang2....entry yg dulu2 dlm blog saya ada tulis resepi apam ni kan...so sy tulis skali lg yer....

Bahan2....
  • 3 bj Telur gred B (yg sejuk.)
  • 1 ts ovellet
  • 180g gula kastor (resepi asal letak 220g tp sy tak suka manis2, filling dah manis)
  • 150L susu segar @ susu cair
  • 270 g tepung gandum (sy adjust skit)
  • 3ts baking powder
  • 1ts esen vanilla
  • Pewarna makanan
  • Filling kaya,kiwi, strawberry,coklat etc...
 Sebelum tu, mulakan dgn...Bismilahirahmanirahim...........

Masukkan telur(dr peti sejuk tau...). gula dan ovellet/esen.....putar bersama yer....
Pssst: ni akak buat 2 adunan



Putar kejap jer agak2 rupanya mcm ni dalam 2 minit..
.Masukkan susu cair yer dan putar lg sampai ada buih skit2...

Masukkan tepung gandum/baking powder dan putar jap, kelajuan minima jer....

Rupa adunan yg dah siap, kalau angkat tu....mcm berlipat2 skit...putar jap jer...tak sampai 5 minit...rasa2 mcm sebati tu ok la....


Masukkan ke dalam bekas dan color yg disukai

Sebatikan warna tu....

Masukkan kedalam piping bag...sy buat sesorang jd sy mskkan piping bag kedalam gelas dan tuang jer....:-abaikan tangan montel tu dan teko teh o....

Saya ikat dgn getah jer, x bg kuar....filling pun mskkan dlm piping bag gak, bg senang tp maskkan dlm plastik biasa pun ok tp bersih yer....

Susun acuan kuih dan masukkan papercup dlmnya....sy pakai saiz lompang dan cup no 2(a)...besar gak,

Masukkan separuh adunan dlm papercup dan masukkan filling dlm tu...ni filling coklat yer..

Pastu Masukkan lagi adunan takat2 jgn lbh dr paper cup.....kalau nak cepat mcm sy la...ada gak yg melimpah

Pastu polka dotkan atau ikut corak yg disukai....be creative la...br cantik
 


                                         
Hasilnya....sebelum dikukus...kukus dlm 15 minit, panaskan kukusan dulu ya..
Saya letakkan video utk mencorak apam ni yer.....video amatur....

So....lepas dikukus...ni lah hasilnya....



Kalau anda buat 2-3kali still tak cantik juga jgn risau...sy dulu pun mcm tu juga...hasilnya mcm2 yg mengecewakan...ada yg bantat, pudar warna, merekah dan mcm2 la.....
Hasil tak jadi masa mula2 buat dulu ...berlubang2.....

Yang  ni taknak kembang.....tak cantik
Tapi takper, usaha lg...buat R&D...try n error.......alhamdulillah.....akan menjadi.....tak perfect tp better than yg dulu2 kan.....




Puass kan?.....
nak tips?????!!!!.....

Senang saja:-


  •  Api kukusan mestilah sederhana kalau besar apam akan merekah,kalau slow akn bantat
  • Plg lama mengukus 15minit-20minit jer...kalau lama sgt tak cantik , kaler akan pudar
  • Air kukusan mestilah mengelegak dulu sebelum apam dikukus
  • Tutup penutup dgn aluminium foil...
  • adunan jgn dikacau lama sangat, cukuplah sebati
  • isi paras hampir penuh yer...baru montel.....
  • Nak tau step mudah cara saya?......
  1. Telur + ovelet + gula (putar)
  2. (1) + susu + vanila (putar)
  3. (2) + tepung+baking powder (putar sebati jer )
  4. SIAP!!!!! 5 minit dah siap adun
TAK JADI JUGAK?
* ALAMAK KENA TGK SY BUAT LER @ ORDER JER DGN SAYA
TAK MAHAL PON RM24.00/60BIJI....PUAS KAN...HEHEHHE

Layan jer la yer....mg sama2 kita manfaatkan ilmu yg diberi...
Wassalam




Read more...

LUAHAN HATI : sy bkn kedekut ilmu @ taknak berkongsi....sy kecik ati jer

Kepada adik2,kakak2 dan mokcik yg ada minta resepi ngan sy dan tak dpt sy tunaikan ...maaf byk2...bkn sy kedekut atau taknak berkongsi tp masalah masa...blh dikatakan setiap hari ada yg pm minta resepi mcm2 kek,tat,kuih....sy takder masa nak taip panjang2 bg resepi kat sorg2 yg minta...bila dah bg tya stepbystep plak...pastu kalau tak jd tya mcm2 plak kenapa mcm tu mcm ni, baik sy buka kelas je...

Mmg sy ni MALAS nak menulis...that why blog sy pon dah bersawang.....sy pon dah serik dr kes2 dulu....bila bg resepi tak jd buat bising plak kat sy.....sy ni isteri, ibu kpd anak2 yg kecik dan baker jg....24jam mmg bekerja.....satu jer nak pesan; bukan mudah nak mendapatkan sesuatu tanpa berusaha......lg2 mcm sy....susah sgt tau....mula2 nak start modal takder, yer la x keje, bkn org kaya  pon.....bila en.asben bg duit belanja...sy pejam mata nak beli make up pakaian @ mcm2 keinginan semata2buat modal kpd minat sy ni....lg la tiada sokongan dr sesiapa..parent sy selalu sindir ....blajar tggi2 last2 jual kuih....org tak belajar pon blh jual...tu pandangan sempit org kg kan.....makcik sy seorg cikgu pernah sound....belajar tggi tp jual kuih jer buat rugi jer./....tau tak kecik hatinya sy....blum lg en.asben yg mula2 dulu slalu mengkritik sy....slalu melemahkan semangat sy.....dan bila skrg alhamdulillah.....bila sy sampai tahap ni dia mula nampak kesungguhan sy....

bila anak2 tido ....buka internet cr mcm2 resepi.....bila dah ckp duit pg kdai cr bahan2 dan try buat....ada jadi ada tak jadi......itu lumrah...nak pg kelas jauh skali....ada tu buat kuih sambil dukung anak.....sy usaha....bila tak jadi, sy buat lg....sblm tido sy akn pk apa masalah kek sy ni krg apa lbh apa.....kiranya buat kajian la.......
Mmg sy baru lagi , memang tak layak sangat nak menunjuk2....tp bila minat, satu kepuasan bila kita membuat sesuatu hasil dr usaha kita.....
jgn amik mudah jer...skit2 berkenan minta resepi...skit2 minta resepi....senang nyer...mmg tak salah tp apa salahnya usaha dulu....skrg ni kat internet...taip jer mcm2 keluar resepinya....try buat....kalau tak jadi br tya yg pakar apa masalahnya.....lagipun skrg ni ramai betul sifu2 yg terer.....
Mmg sy bengang, bkn sorg dua....tp kerap sgt.....bkn sy tak pernah bg selalu sgt bg....pastu nak lagi dan nak lg....amboi....kalau mcm tu stay kat umah sy jer la....senang skit.....org mcm ni pon ada ker????
mentang2 la sy ni main bg jer kan.....sy pon buat bisnes juga.....agak agak ler.......................

Dan skrg syukur ...sy ni hdp sederhana jer.....buat suami sy, yg selalu melemahkan semangat sy, sy tau tujuannya bkn utk menjatuhkan saya tp sebenarnya utk mencabar saya...kira2nya raging stail tentera la.....nak sy kuat mental....selalu kutuk sy...selalu ckp yg bkn2.....tp bang, adakalanya hati pompuan sy ni tersentap jugak....yer la penat2 usaha tup2 kena tembak bertubi2 huhuhuhu bisa bah oooooiii......sakit. Sy tau awk syg sy...(ceeewaah...byk tlg sy..ofcoz ngan duit awk hehehe....) terima kasih bebanyak....

Buat anak2 yg kecik2 tu, terima kasih bebanyak coz memahami minat ibu...usaha ibu....tak menganggu ibu bila ibu siapkan oder....kakak yg berusia 5 tahun sggup main dan layan adik supaya tak kacau ibu.....sayang anak2 ibu sesangat....

Buat kawan2 /sedara yg lama dan baru....sy tau ada kalangan korg jenis tak yakin pd saya....merendahkan minat sy ni....jgn ar compare dgn yg pakar.....apa kata sokonglah kawan yg baru nak naik ni.....kalau nak compare dgn bakery shop yg top2 kat luar tu mmg la tak setanding tp....mereka yg berjaya harini pon rasanya dulu kena bersusah payah gak.....support kawan2 yg nak berjaya meh.....try dulu sedap ke tak....kalau sedap tolong promote kat geng2...kalau tak sedap bgth sy...kenapa....blh sy usaha lg.....

Sy tau mmg sy tak layak utk meluahkan tp byk kali sy terkena.....sy kecik ati tau.....ini minat sy....hobi saya dan disamping tu sy cuba mencapai sesuatu dgn bakat sy ni......walaupon sy tak pg byk kelas2 masakan....(stkt ni 2kali jer.....) tp sy ttp akn berusaha....

Buat kaum wanita:...belajarlah utk berdikari dgn diri sendiri, wlpon ada harta, ada suami yg sentiasa memberi....tp ingatlah....satu masa nanti bila kita hadapi kesusahan....insyaallah kita blh hadapi. Jgn jadikan alasan...tak kerja, ada anak2, tak boleh buat apa2.....cari dan kenali apa yg kita mampu buat...yg kita minat....walaupon bukan utk keuntungan...at least....kalau apa2 jadi dikemudian hari kita sudah ada persediaan yg lengkap.......


Read more...

Monday, 5 March 2012

Corak Apam Polkadot Comel lote!!!

Assalamualaikum...
kali ni aku nak tunjukkan corak terbaru apam polkadot dapur Aneefa.....
Ladybird

neon

Bugs

Angrybird

Strawberry....oren dan manggis pon ada


Nak tulis2 nama pon boleh

polkadot

Boleh didapati dgn saiz M dan L
Saiz M - rm24 /60 biji (semua corak)
Saiz L - RM21/30biji
Pilihan warna dan fillinig atas permintaan
Kos pos ditanggung oleh penerima
Dijamin sedap, gebu dan pasti comel2 blake!!!
boleh ajer tempah di no:019-252 8041

Read more...

Alhamdulillah......selangkah lg aku melangkah

Alhamdullillah bukan aku nak menunjuk2 tp...
tapi Allah bukakan pintu hati aku
untuk melangkah selangkah lagi kedepan
membuat perubahan....
ermmmm
dah lama aku teringin
dan syukur Allah kurniakan aku anak yg bijak
hari2 mempersoalkan
kenapa ibu tak pakai tudung
pakai tudungkan cantik
ibu jgn pakai mcm tu
pakai mcm ni
selalu ajak solat sama2
Alhamdulillah
skrg dan selamanya
aku merasa sangat tenang
seperti diri aku yg sebenar
wlpun en.asben tidak memberi sebarang komen atas perubahan aku
wlpon aku harapkan ada komen darinya
tp alhamduillah
aku sudah berhijab...
selepas aku siapkan mental fizikal aku
bukan senang 
pakai tudung senang tp yg lain kena selaraskan jugakan
Pakaian kena la sesuai dan yg penting
solat!!!!
jgn bertudung tp yg lain tak buat
Insyaallah...
mg aku akan terus melangkah terus kedepan....


Read more...

Makan- makan at Restoran Istana Bambu, Ampang

Kali ni aku nak citer pasal satu restoran yg boleh tahan class nya dan amat cantik sekali restorannya...memang cantik, dah2 kalau pg waktu malam....hampir keseluruhan restoran dr kerusi, meja dan lantai diperbuat dr bambu...malah keliling restoran tu di tanam dgn padi....mcm mini sawah laaa.....pic nyer aku tak amik coz hphone takder flash...so, gulap gulita la gamaknya......
Mysis sempat posing lg....

sotong goreng tepung....butter prawn nyer blh tahan la...

heheheheh giler makan

Myfeberet....ketam


Makanannya aku kira ok la.....cuma harganya mmg cantik sangat...kiranya hari tu aku pg berempat dewasa dan 2 kanak2....dekat 3 rat juga bilnya...tp sebab bukan aku yg bayar kan
bedal ler labu.....
malam tu aku oder
4 nasi putih
1 tomyam campur
sotong goreng tepung
baby kailam sos tiram
butter prawn (RM45++)
telur dadar (RM8.00...kecik jer, amik ko!!!)
ulam ulaman ( ni pon bayar tau.....Rm3.00)
Ketam telur masin
seaweed sup
air buah 4 gelas (segelas dlm rm7++)

Giler makan kan.....sampai tak abis tapau balik umah
skali skala berbelanja sakan ok gak
oooop lupa....Red velcet cake, yg boleh tahan sedapnya...mmg sedap...RM8.50 sepotong!!!
Sedap!!!!!
Tapi kan...kalau korg nak kepuasan, aku sarankan p makan kat Restoran Cheng Ho....milik Amy Search...
3-4 kali aku pg makan sana 
memang sedap masakan nya
harga pon berbaloi kalau bayar mahal
dekat ngan c4 wangsa maju....
aritu aku bawa mak bapak aku dr kg, mmg parent aku puji abis la
katanya sedap sgt
lg2 tomyam dan ikan stim
sampai hirup kuahnya
10 org makan br bayar dekat rm3rat
penuh meja tu.....
Pinjam pic budiey.com




.

Read more...

Resepi Puding Roti Mudah

Hari ni aku nak bg resepi Puding roti yg sedap dan mudah nak buatnya......kebetulan roti dah nak xpired, nak elak dari membazir aku buatkan puding roti ni, wlpon aku ni on diet tp blh ajer sedekahkan kat jiran tetangga.....

Tangkap leleh!!!
A
 Bahan2:
1 tin susu cair
4 biji telur
3 sd besar susu pekat
1/2 st esen vanila
(Campurkan semuanya hgga sebati)
B
6 keping roti sandwich (aku pakai yg gardenia....)
sapukan bahagian atas dgn sedikit mentega.
koyak 4 susun dalam loyang

Cara2:
Masukkan A kedalam B
Pastu taburkan dg kismis, buah campur @ apa saja buah mcm epal dan peach kat atas tu
biarkan 20 minit hgga roti dan susu sebati
bakar suhu 180c selama 35minit
siap!!!!

resepi sos
1 tin susu cari
2 sb gula
1st esen vanilla
1 sb tepung kastad
* campurkan semuanya dan panaskan dgn api perlahan sehinga pekat.....

Senang bukan?


Read more...

Kisah Si Kakak dan sekolah baru

Alhamdulillah....
hari nie cukup sebulan si kakak tukar skolah baru
dan syukur sesangat
kakak langsung tak buat perangai
hanya hari pertama jer takut2 sejam ibu tggu kat kelas
blajar skali hehehe
dan hari2 berikutnya......
kakak semakin galak
semakin suka ke sekolah
selalu bandingkan skolah lama dan sekolah barunya
katanya skolah baru best cikgu baik2
tak garang
tu mmg aku akui
skolah lama kakak memang teruk
nama jer skolah agama
tp cikgunya ntah apa2
garang nak mampusssss
budak 5 tahun pon nak tengking2
ni bkn dgr gosip luar @ anak bercerita
tp mmg aku dah terkena
kebetulan pg tu aku anta kakak pg skolah
melalak2 taknak masuk kelas
so, aku pon hantar la si kakak ni masuk pintu belakang
lepak kat pantry sambil pujuk sikakak tu stop nangis
yg bengang nyer cikgu2 kat sana tu buat dek jer.......
takdernyer nak pg amik anak aku tu...pujuk ker apa ker
weh!!!aku bayar mahal ler...yuran pon beratus
Then, kebetulan kat situ ada sorg budak 5 thn sdg menangis gak....slow jer teresak2
pggil nama maknyer....
skali sorg cikgu dtg
dgn bangangnya
tengking budak tu kat seblh aku....
" ni nak blajar ke nak tido"...(kbtln budak tu nangis sambil baring.....)
bangun!!! pg depan belajar kalau tak cikgu tak bagi susu!!!!"""
Wala weh.....bdk 5 thn br 2 mggu masuk tadika mcm tu dilayannya
aku kat sblh ni dah tersentap!!!!
dah la tak respek aku....mentang2 la aku dress pg tu ala2 housewife kat dapur...
(kes umah dkt skolah kan...malas nak melawa....)
terkedu budak tu....terus diam tp sedih sangat2 la....tgk bdk tu 
KETAKUTAN
anak aku apa lg
lg kuat nangisnya
siap lari ke pintu nak kuar
tp tetiba cg tu pg peluk anak aku
aku dah nak kuar air mata dah
nyesal aku tak sound jer cikgu tu....
masa aku jalan kuar pagar skolah...aku tgk anak aku meronta2 sambil jerit
:benci cikgu...tak suka cikgu"
"lepas argh!!!!
byk kali dia ulang sambil nangis
mmg aku nangis aritu bila sampai umah
hati tak tenang sgt
dah la....anak aku nangis dia bawa masuk bilik
sensorang tinggalkan anak aku sampai diam
ish....harap2 skolah tu tak lama la....
aku geram sesangat....dan syukur, anak aku dah tukar skolah 
hgga kan hari cuti pon nak pg skolah......
Wah!!! posing ngan seragam baru pepagi bangun dgn senyuman....lega hati ibu...



Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...