Jom klik sini dulu.....

Tuesday, 13 November 2012

durian crepe - SEDAP DAN MURAH

satu lg entry pasal durian crepe
dah jadi fenomena dah skrg
rugi kalau tak cuba
kalau dah cuba mmg jd addict...

rasa yg betul2 unik n kena.....ramuan yg cukup rasa ..







utk order blh sms 0192528041

Read more...

Monday, 5 November 2012

SEDAP, MURAH DAN CANTIK

Cer teka...
cer teka
apa dia?????

jawapannya............

KEK CARAMEL
Lapisan atas adalah adunan puding caramel
Lapisan bawah adalah drpd adunan kek yg lembut dan gebu

nak membuatnya amatlah renyah
banyak stepnya...

kat sini Mala letak resepinya ya...amik dr blog kak ita masam manis
 kat sini link..
Kalau sapa2 yg rajin blh jer buatkan tp kalau mcm rasa malas or takder bakat tu blh jer oder ngan mala....
murah jer
RM35 sebiji saiz loyang 8inc.....

RESEPI KEK KARAMEL (copynpaste dr blog diatas,...)

Gula Hangus 

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc. 
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan 


Bahan Karemel
1/2 tin susu cair 
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek 

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air 
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda. )

Merinque  
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja. 

Kaedah Steam Bath 
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

^^^^
^
^
^
^
^
^
^
^
^












Read more...

Order last October




















pic oder bulan Oktober yg sempat snap....
Read more...

moist chocolate cake with fondant...theme minnie mouse








sweet kan candy table mcm ni..........

Read more...

Demam DURIAN CREPE makin mengganas....


Cer tengok...
mengancamkan????
terliur tak??/ ujan2 ni.....kalau dapat makan mmg syok....

Sekarang ni mmg musim DC ni
Tak rugi kalau beli n makan
mmg sedap dan sangat sedap
pada yg tak makan durian tu
blh gak request mangga...stoberry or cempedak Crepa...
tp kn bgth awal2 la
kat mana2 mesti kecoh dok tayang durian crepe kan

Durian crepe ni dibuat drpd campuran berbelas bahan adunan..
intinya pulak
seakan2 aiskrim durian
mmg ummmp
sapa yg teringin nak cuba
or mmg dah addict 
mala jual murah jer
RM10/5biji berbaloi2/

Minggu ni saja dekat 100 set mala jual
ni pon tak penah ckp...
sentiasa ada permintaan
alhamdulillah respon amat menggalakkan

sapa2 nak order blh la 
PM MALA KAT FB : NORMALA ARIFIN
SMS MALA DI :019-2528041

MMG TAK RUGI...SEDAAAP!!!


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...