Jom klik sini dulu.....

Monday, 26 March 2012

Kisah Apam Polkadot :Sedap dimakan Cantik dilihat.....resepi, stepbystep dan tips ....

Assalamualaikum....Tetiba jer saya rasa bersemangat nak menulis....agak ramai yg menanyakan tip2 utk membuat apam polkadot ni ....untuk  nampak gebu,lembut dan sedap....kali ni alhamdulillah , sy merajinkan diri utk menulis blog ni sebab anak2 sedang tido so takder gangguan nak berkarya panjang2 nanti....malas nak mukadimah panjang2....entry yg dulu2 dlm blog saya ada tulis resepi apam ni kan...so sy tulis skali lg yer....


Bahan2....
  • 3 bj Telur gred B (yg sejuk.)
  • 1 ts ovellet
  • 180g gula kastor (resepi asal letak 220g tp sy tak suka manis2, filling dah manis)
  • 150L susu segar @ susu cair
  • 270 g tepung gandum (sy adjust skit)
  • 3ts baking powder
  • 1ts esen vanilla
  • Pewarna makanan
  • Filling kaya,kiwi, strawberry,coklat etc...
 Sebelum tu, mulakan dgn...Bismilahirahmanirahim...........

Masukkan telur(dr peti sejuk tau...). gula dan ovellet/esen.....putar bersama yer....
Pssst: ni akak buat 2 adunan



Putar kejap jer agak2 rupanya mcm ni dalam 2 minit..
.Masukkan susu cair yer dan putar lg sampai ada buih skit2...

Masukkan tepung gandum/baking powder dan putar jap, kelajuan minima jer....

Rupa adunan yg dah siap, kalau angkat tu....mcm berlipat2 skit...putar jap jer...tak sampai 5 minit...rasa2 mcm sebati tu ok la....


Masukkan ke dalam bekas dan color yg disukai

Sebatikan warna tu....

Masukkan kedalam piping bag...sy buat sesorang jd sy mskkan piping bag kedalam gelas dan tuang jer....:-abaikan tangan montel tu dan teko teh o....

Saya ikat dgn getah jer, x bg kuar....filling pun mskkan dlm piping bag gak, bg senang tp maskkan dlm plastik biasa pun ok tp bersih yer....

Susun acuan kuih dan masukkan papercup dlmnya....sy pakai saiz lompang dan cup no 2(a)...besar gak,

Masukkan separuh adunan dlm papercup dan masukkan filling dlm tu...ni filling coklat yer..

Pastu Masukkan lagi adunan takat2 jgn lbh dr paper cup.....kalau nak cepat mcm sy la...ada gak yg melimpah

Pastu polka dotkan atau ikut corak yg disukai....be creative la...br cantik
 


                                         
Hasilnya....sebelum dikukus...kukus dlm 15 minit, panaskan kukusan dulu ya..
Saya letakkan video utk mencorak apam ni yer.....video amatur....

So....lepas dikukus...ni lah hasilnya....



Kalau anda buat 2-3kali still tak cantik juga jgn risau...sy dulu pun mcm tu juga...hasilnya mcm2 yg mengecewakan...ada yg bantat, pudar warna, merekah dan mcm2 la.....
Hasil tak jadi masa mula2 buat dulu ...berlubang2.....

Yang  ni taknak kembang.....tak cantik
Tapi takper, usaha lg...buat R&D...try n error.......alhamdulillah.....akan menjadi.....tak perfect tp better than yg dulu2 kan.....




Puass kan?.....
nak tips?????!!!!.....

Senang saja:-


  •  Api kukusan mestilah sederhana kalau besar apam akan merekah,kalau slow akn bantat
  • Plg lama mengukus 15minit-20minit jer...kalau lama sgt tak cantik , kaler akan pudar
  • Air kukusan mestilah mengelegak dulu sebelum apam dikukus
  • Tutup penutup dgn aluminium foil...
  • adunan jgn dikacau lama sangat, cukuplah sebati
  • isi paras hampir penuh yer...baru montel.....
  • Nak tau step mudah cara saya?......
  1. Telur + ovelet + gula (putar)
  2. (1) + susu + vanila (putar)
  3. (2) + tepung+baking powder (putar sebati jer )
  4. SIAP!!!!! 5 minit dah siap adun
TAK JADI JUGAK?
* ALAMAK KENA TGK SY BUAT LER @ ORDER JER DGN SAYA
TAK MAHAL PON RM24.00/60BIJI....PUAS KAN...HEHEHHE

Layan jer la yer....mg sama2 kita manfaatkan ilmu yg diberi...
Wassalam



6 comments:

  1. perghhh...comel btol...rase cm syg lak nk makan...hahaha

    Hotel Dibina Atas Pokok

    ReplyDelete
  2. cantik la . gebu je apam nya .

    ReplyDelete
  3. Wahhhh!!!! Cntiknya apam akak tu!!! Montel sgguh.. sdap mata memandangnya.. suka sgt tgok.. cntik! Akak kurgkn tpung tu kpda brapa byk ye? Tq

    ReplyDelete
  4. Tip yg berguna. Thnks yek.

    www.noramizaahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Tip yg berguna. Thnks yek.

    www.noramizaahmad.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...