Jom klik sini dulu.....

Thursday, 4 November 2010

Japanese Cheese Cake dan Bingka ubi




Ermmm Hari ni,time kemas2 dapur,terjumpa plak ubi kayu yg di beli 3 mggu lepas...dah hampir lembik da sparuh,sayang nak buang so ,tetiba rasa cam nak makan bingka ubi......ari tu buat agak keras skit coz tak masuk kan telur so hari ni,try taruk telur plak....

800 gr ubi kayu(dalam 4 ketul sedang)-parut dan perah
11/2 gula pasir
3 biji telur gred A
1 sudu butter
650ml santan pekat
1 sk esen vanilla
1 sk garam
pewarna kuning

Cara2nya:

Kacau 3 biji telur sekejap,masukkan santan,pewarna kuning,gula,mentega,garam dan esen vanila.kacau sekejap bg sebati dan masukkan parutan ubi kayu yg diperah tadi,kacau lg hgga sebati.sapu loyang dgn mentega keseluruhan dalamnya dan bakar selam 1-1 jam 10 minit dgn suhu 220 c.Oven hendaklah dipanaskan dahulu.tada....siap...biar sejuk baru potong.

Untuk resepi Japanese Cheese Cake,aku ambil dari blog "Home Sweet Home"....sesangat sedap dan simple utk membuatnya....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...