Jom klik sini dulu.....

Tuesday, 19 February 2013

Resepi Carrot cake and Cream Cheese Topping

Assalamualaikum...

lama betul saya tak berblog skrg ni....
idea nak mengarang tu selalu ilang + penat + malas heheheh
kali ni sy nak share satu resepi
kek lobak or Carrot Cake...
dulu suka beli carrot cake ni kat SR
sedap gak la
tp bila pikir2 bukan susah pon kalau buat sendiri 
lagi puas kan
kali ni Mala nak share satu resepi dari
MYRESEPI...
minta izin yer tuan tanah Mala tepek resepi kat sini
nak kongsi ngan rakan2 yg suka makan carrot cake ni...
kek yg blh makan tanpa rasa bersalah wlpon salah makan kek ni bg org diet...hehehehh
pikir positif....ada carrot...raisin...walnut....ok per....
abaikan minyak or cheese hehheeh janji sedap....


Resepi : Carrot Cupcakes
Resepi Asal :Myresepi credit to Ishikawa Ayumi
Rujukan Resepi : Raihannavanilla.blogspot.com/2011/07/resepi-carrot-cupcakes-dan-video.html

 Bahan-bahan:

4 Biji telur
120g gula kastor
120g gula perang
11/2 cup minyak jagung
250gm tepung superfine/tepung gandum pon bole#
1st baking soda#
1/2 st serbuk kayu manis#
1/4 st garam
Satukan semua bahan bertanda # dlm satu bekas(ayak)
1cawan walnut
1cawan kismis 
1cawan lobak merah diparut
1sb susu cair

Cara2 membuatnya:-
1. Pukul gula kastor,gula perang dan telur sehingga kembang
2. Masukkan minyak...pukul lg
3. Masukkan bahan2 kering yg disatukan tadi (kacau pakai senduk kayu jer)
4. Satukan kismis, walnut dan carrot tadi
5. Kacau rata. Last skali masukkan susu cair tadi (utk moist kan...)
6. Kacau rata dan masukkan kedalam bekas cupcake
7. bakar pada suhu 180C selama 20 minit...

Cara membuat Cream Cheese Frosting
250 Creamcheese
120 mentega
120 gula aising

Kacau semuanya hgga sebati...siap utk dihias




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...