Jom klik sini dulu.....

Wednesday, 19 October 2011

Apam Polkadot - Step by Step

Assalamualaikum....baru skrg dapat menjenguk blog ni, walaupun blog baru tp memang lgsg tak berkesempatan utk meng update blog ni....sentiasa sibuk...dgn rumahtangga, anak2 dan tempahan....sekadar mempunyai sepasang tangan utk membuatnya, kiranya amat terhad masa yg ada.....jg tidak berkesempatan utk memasukkan mcm2 gambar tempahan dlm blog ni.....Ok lah...sebelum sy membebel lg, agak ramai yg bertanya resepi apam polka dot yg nampak gebu, montel dan lembut...juga sedap!!!!!....
 Utk pengetahuan kawan2...(alamk!!!mcm karang esei Bm plak....)...resepi nya sama dgn mana2 resepi apam polkadot kat intenet tu....cuma tu la, kn tgk gak cara putarnya...jgn bg ada gelembung2 udara....nanti bila kukus, alamak!!! abis berjerawat la apam tu,,..stu lg pengukus tu, biar balut penutupnya supaya wap air tak masuk apam.....mcm pengukus sy plak....erm, beli mahal2 yg besar punya tp tak tau apa prob...bila kukus tak mengembang tp mengucup kihkihkih...rugi jer bila pakai pengukus kecik ok ker cantiknya.....
Ok la...jom!! kita tgk step by step cara membuatnya...:...Oppps harap maaf kamera tak bermutu tinggi, cameraman plak takat2 pandai tekan jer....

Bahan2....
  • 3 bj Telur gred B (dr peti sejuk yer...)
  • 1 ts ovellet
  • 180g gula kastor (resepi asal letak 220g tp sy tak suka manis2, filling dah manis)
  • 150L susu segar @ susu cair
  • 275 g tepung gandum
  • 3ts baking powder
  • 1ts esen vanilla
  • Pewarna makanan
  • Filling kaya,kiwi, strawberry,coklat etc....
 Sebelum tu, mulakan dgn...Bismilahirahmanirahim...........

Masukkan telur(dr peti sejuk tau...). gula dan ovellet/esen.....putar bersama yer....
Pssst: ni akak buat 2 adunan



Putar kejap jer agak2 rupanya mcm ni dalam 2 minit..
.Masukkan susu cair yer dan putar lg sampai ada buih skit2...

Masukkan tepung gandum/baking powder dan putar jap, kelajuan minima jer....

Rupa adunan yg dah siap, kalau angkat tu....mcm berlipat2 skit...putar jap jer...tak sampai 5 minit...rasa2 mcm sebati tu ok la....


Masukkan ke dalam bekas dan color yg disukai

Sebatikan warna tu....

Masukkan kedalam piping bag...sy buat sesorang jd sy mskkan piping bag kedalang gelas dan tuang jer....:-abaikan tangan montel tu dan teko teh o....

Saya ikat dgn getah jer, x bg kuar....filling pun mskkan dlm piping bag gak, bg senang tp maskkan dlm plastik biasa pun ok tp bersih yer....

Susun acuan kuih dan masukkan papercup dlmnya....sy pakai saiz lompang dan cup no 2(a)...besar gak,

Masukkan separuh adunan dlm papercup dan masukkan filling dlm tu...ni filling coklat yer..

Pastu Masukkan lagi adunan takat2 jgn lbh dr paper cup.....kalau nak cepat mcm sy la...ada gak yg melimpah

Pastu polka dotkan atau ikut corak yg disukai....be creative la...br cantik
 


Hasilnya....sebelum dikukus...kukus dlm 15 minit, panaskan kukusan dulu ya..

Ni yang dah siap....


Siap packing untuk customer....


So, dah siap....mudah kan!!! tp leceh...buat ni memerlukan kesabaran dan jgn gopoh....juga yg penting MINAT.....kalau minat makan jer, baek tempah ngan saya jer hehehehe...(siap promote lg....) tak salah berkongsi sambil mencari rezeki kan...kan...kan murah2 jer.....
Moga apa yg saya paparkan ni, dapat kita sesama berkongsi ilmu.....pegang kpd kata2 " jgn berkira dgn apa yg kita ada krn ianya hya sementara":......wokeh.....bye.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...